'Moje prezime je Vonić'

U Hrvatskoj danas 500-tinjak osoba nose prezime Vonić. Nekolicina ih je odlučila istražiti svoje podrijetlo. Svoje i prezimena kojeg nose. Sastali su se u Novoj Gradiški, gdje danas ima najviše Vonića.

Tridesetak Vonića našlo se na prvom obiteljskom druženju. Željeli su čuti odakle su i gdje ih sve ima. Jedan od najstarijih, gospodin Vinko, danas živi u Novoj Gradiški. Posebno se ovim starim hrvatskim plemenom bavio svećenik Matija Vonić, župnik župe sv. Roka u Draškovcu. Rođen je u Mačkovcu, na Savi, blizu Nove Gradiške. I sam kaže kako se začudio pričama i podrijetlom skupljajući građu za malu monografiju 'Moje prezime je Vonić'. Istraživanje je pokazalo da prezime ima veze s Hercegovinom. Zapravo je zanimljivo kako se jedno ovakvo pleme, tada nazivani Vojnići, razgranalo od Like, Istre, Korudna, Gorskoga kotara, Gradišća, do bosanske Posavine i Bačke u Vojvodini. Pleme je poput mnogih kršćana, bježalo pred turskim osvajanjima. Dio koji je nama jako bitan je dio kretanja preko Bosne. Dolazi u bosansku Posavinu, a iz bosanske Posavine, preko Save, krak bunjevačkoga plemena Vojnić, kreće prema Bačkoj, gdje kao graničari brane od Turaka..., otkriva župnik Vonić.

Dosta Vonića je iz Mačkovca, vjerojatno jer se dio zadržao tijekom prelaska iz bosanske Posavine. Većinom danas žive u Novoj Gradiški, Mačkovcu i okolnim selima. Ivan je rođen u Mačkovcu, a na ovom okupljanju puno toga o svojim precima čuo je prvi puta. Recimo nisam znao da je vezano prezime Vognići i Vojnići s mojim prezimenom.

Na kraju su Vonići zaključili kako bi se trebalo ponovno okupiti, možda već iduće godine, ali u nekom drugom mjestu, gdje su naseljeni. Tako bi sve više saznavali o bogatoj povijesti prezimena, a posredno i bogatoj povijesti Hrvata na ovim prostorima.