Kako mlade potaknuti na tjelesnu aktivnost

Tjelesna neaktivnost četvrti je uzrok smrtnosti u Europi. Još samo koji naraštaj prije djeca su se po cijele dane penjala po drveću, osvajala obližnja dvorišta i parkove, trčala i naganjala loptu. Danas se način života promijenio: ne sjede samo odrasli, i djeca se premalo kreću i previše jedu, a s godinama će sve više osjećati posljedice.

Prema istraživanju o zdravstvenom ponašanju, provedenom u 40 zemalja, samo je u deset bilo više debelih jedanaestogodišnjaka nego u Hrvatskoj. Čak četiri petine djece ne dostiže potrebnu dnevnu razinu tjelesne aktivnosti. Ako se nešto ne poduzme, čeka nas prava epidemija. 

U Međimurskoj županiji pokrenuli su projekt 'U pokretu' za djecu vrtićke dobi i to onu sklonu debljanju i nedostatnoj tjelesnoj aktivnosti, a u njega su uključili stručnjake i roditelje. Imamo tri radionice koje se provode na tjednoj bazi - atletika, gimnastika i plivanje. Već sada vidimo nakon mjesec i pol provođenja projekta napredak kod djeteta, znači u koordinaciji i općenito u socijalizaciji, kažu roditelji.    

Projekt se financira iz europskog sportskog programa Erasmus plus. Provodi se do sredine iduće godine u Malti, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji i u Velikoj Britaniji, ali nositelji su mu iz Hrvatske.