Ah, ta neodoljiva čokolada!

Djeluje čim je stavite u usta. Stimulira okusne pupoljke na jeziku i potiče rad slinovnica, topi se u ustima, zbog nje se izlučuje hormon sreće. Vole je i djeca, i muškarci, i žene. O čemu je riječ?


Čokolada! Oduvijek je zavodila čovječanstvo i izazivala ugodu. Tekuća i tamna, kao napitak u drevnoj civilizaciji Maya i Azteka nazvana je hranom bogova. Nastaje od kakaovca, koji je bio toliko cijenjen da su ga upotrebljavali i kao platno sredstvo.

1847. proizvedena je prva čokolada. Danas je nazivaju crnim zlatom, a nestajanje kakaovca podiže joj cijenu. Mnogima je život bez čokolade nezamisliv.

Ja stvarno volim čokoladu, priznaje Daniela Trbović. Obožavam njezin okus, to kako se topi na jeziku, to što mi pruža u životu. Ti serotonini i endorfini koji se oslobađaju u mom mozgu i mom tijelu. Mislim, što da vam kažem, nakon čokolade više mi nitko nije potreban, a najmanje muškarac.

I Krešimir Mišak nije imun na čokoladu. Uživancija! Svi vole čokoladu. Doduše neki ljudi su pokušali pretvoriti čokoladu u porok, i rekli su da je to nešto što treba izbjegavati. Postoji, međutim, velika razlika između poroka i uživancije. Uživancija ne može bit porok. Može jedino, ako preraste u ovisnost. No danas postoji toliko vrsti čokolade da se ne možeš nikako zasititi…

Nutritivne vrijednosti čokolada su različite. Tamna čokolada s velikim postotkom kakaa sadržava teobromin i puno je zdravija od bijele i mliječne koje uz kakao maslac i mlijeko u prahu sadržavaju i vrlo visoku koncentraciju šećera. Učinci tamne čokolade na zdravlje vrlo su raznoliki i bogati. Zbog svog povoljnog nutritivnog sastava, osobito minerala i vitamina skupine B, izrazito utječe na raspoloženje. Povećava razinu serotonina i dopamina. To su zapravo neurotransmiteri osjećaja ugode i sreće. I raspoloženja. Zbog toga povećava i motivaciju i koncentraciju. Tako da kod dugotrajnog umora i kronične iscrpljenosti, može uvelike pomoći podignuti raspoloženje. Ono što je bitno za žensku populaciju, to je da je zbog visoke količine željeza idealna namirnica u vrijeme ciklusa, baš za obnavljanje razine željeza u krvi, otkiva Nicola Roca, mag. nutricionizma. Preporučena dnevna doza tamne čokolade bila bi 20 do 30 grama, odnosno ⅓  male table.

U jednoj zagrebačkoj čokoladarnici Jelena Đuranec Pribetić pokazala je ekipi Dobrog jutra to čarobno zrno od kojeg sve počinje i objasnila: Iz kakao zrna drobljenjem nastanu dva sastojka; kakao masa ili liker, i kakao maslac. Ti se sastojci poslije miješaju sa šećerom, odnosno mlijekom u prahu i tako nastaje čokolada. U procesu nastajanja tvrde čokolade vrlo važnu ulogu imaju temperatura i vlaga. Ručno spuštanje temperature čokolade na idealnih 28° C danas se rijetko gdje može vidjeti.

Pravilnim hlađenjem dobivamo čokoladu koja ima pravilnu strukturu kristala u kakao maslacu. Ona će biti sjajna. Imati će onaj 'snep' kad se odlomi i biti će stabilna, objašnjava Jelena. Najbolje je toplu čokoladu hladiti na mramornome stolu. Prema anegdoti, koju je ispričala Jelena, tvrda čokoladu koju danas najčešće jedemo otkrivena je slučajno kada je nekom pala zdjelica tople čokolade na mramornu ploču i fino se stvrdnula.

Od tekuće tamne s čilijem, preko krute mliječne i bijele, pa sve do kombinirane s marcipanom, kestenom, lješnjacima, kokosom, pjenušcem, narančom, slatkim vrhnjem... Od čokolade se izrađuju kreacije, likovi, poruke... Savršeni darovi! Tko bi im odolio!?