Mariola Milardović Perić ─ o svemu pomalo

Mariola Milardović Perić, decentno i ugodno lice splitskog centra Hrvatske radiotelevizije već dvadeset i dvije godine krasi male ekrane. Pripremila je tisuće reportaža, izvješćivala s mnogih događanja, javljanja uživo, uređivala i vodila brojne emisije, autorske projekte, snimila dokumentarne filmove, bila urednicom HRT-ova centra u Splitu četiri godine, a ove godine s kolegom Duškom Ćurlićem vodi završnu večer Festivala zabavne glazbe Split 2016.

Kaže da joj je vrijeme proletjelo te da joj se čini kao da je jučer došla u HRT-ov centar Split i naglašava da u poslu vrijeme leti ako ga radiš s ljubavlju i zadovoljstvom, a ona je, kako kaže, zaljubljena u televiziju i novinarstvo kao prvoga dana. Biti novinarom u dopisništvu ima svoje prednosti jer nema te teme ni toga područja koje nećeš dotaknuti i obraditi. Ipak su mi najmilije one teme koje od dragosti zovemo pričama o običnim, malim ljudima. U Zagori, na otocima, tamo gdje slika govori više od riječi, gdje ljudi otvore dušu i kad napravite reportažu zbog koje te nepoznati čovjek zaustavi na ulici i kaže da ste mu baš time uljepšali dan, nema veće nagrade, ističe Mariola Milardović Perić.
Novinarka je po zvanju i životnoj opredijeljenosti, ali joj vođenje različitih događaja nije nimalo strano. Štoviše, vodila je brojna događanja, koncerte, smotre, klapske susrete, godinama Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima, prvi, spektakularni koncert klapa na splitskome Poljudu,a ni Splitski festival zabavne glazbe nije joj stran. Ističe kako je uvijek pomno birala događaje koje bi vodila kako bi vođenje bilo i u svrhu promidžbe svoje matične kuće. Spoj novinarstva i vođenja prirodan je slijed moje kompleksne ličnosti, možda i horoskopskoga znaka. Blizanac sam, pa mi jedan posao nije dovoljan. Doduše, uz moj glas za koji kažu da je poseban i stas koji s godinama postaje upitan, vođenju je prethodila kratka glumačka karijera. Naime, kao srednjoškolka sam pohađala dramski studio za mladež tadašnjih Titovih mornara, danas Gradskoga kazališta za mlade, u kojemu sam među ostalim uz Josipa Gendu i Filipa Radoša imala glavnu žensku ulogu u predstavi 'Tomislav i Adriana' Jasena Boke u režiji Vanče Kljakovića. Bila je to dobra generacija, stasala su iz nje i poznata glumačka imena poput Ecije Ojdanić i Marinka Prge, a neki su  završili u novinarstvu poput Branka Nađvinskoga, Nore Krstulović, Regine Zunanović i moje malenkosti, kaže Mariola. Uz glumu se okušala kratko i u radijskome novinarstvu, nešto duže u tiskanome, a na kraju izabrala televiziju na kojoj se nada da će pišući tople ljudske priče dočekati i mirovinu.

O tome kako se priprema za Splitski festival kaže:Pokušavam skinuti kilograme, no kako ne ide glatko odustala sam, pa se bavim svakodnevnim obvezama, javljanjem uživo, snimanjem reportaža, pripremanjem emisije, kuhanjem, pospremanjem, glačanjem i svim ostalim što spada u opis svakodnevnih poslova zaposlene majke dvaju divnih sinova i još boljega muža.Tri muškarca u kući i samo jedna žena – to je moja životna priča. No, bez brige, Splitskomu festivalu posvetit ću se na vrijeme s mnogo zadovoljstva jer je, bez lažne skromnosti, velika čast voditi jedan od najpopularnijih festivala lakih nota pogotovo meni koja sam iz Splita. Još su me kao malenu djevojčicu roditelji vodili na festival i uvijek su me zadivljivale prekrasne voditeljice i njihove glamurozne haljine. Nadam se da povjerenje neću iznevjeriti i da će to biti još jedna lijepa uspomena u mojoj karijeri.
Godišnji odmor? O, kako to lijepo zvuči! Ako bude sve prema planu nakon udarničkoga srpnja, Splitskoga festivala, Splitskoga ljeta, Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima, brojnih reportaža, dvije emisije, nadam se što manje izvješća s požara i nesreća, a što više s veselih događaja, u kolovozu kanim na odmor. Prvo malo na Korčulu, koja mi je poput drugoga doma, kod moje drage rodice Irene, a ostatak doma u Splitu. Uostalom, u Split dolaze turisti iz cijelog svijeta, pa zašto ne bih i ja kao turist uživala u rodnome gradu, kupanju na Baćama, večernjoj šetnji po rivi, malo čovjeku treba za gušte, smijući se završava Mariola.


Prijenos završne večeri 56. Splitskoga festivala na rasporedu je na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i HRT – Radiju Split u subotu 9. srpnja s početkom u 21.30. U amfiteatarskom ugođaju jedne od najljepših svjetskih pozornica publika će ove godine moći uživati u 22 skladbe.

Prijenos možete pratiti i na našoj platromi HRTi.