Karlovcem ovih dana odzvanjaju zvuci flaute

Grad Karlovac je u rođendanskom raspoloženju već od 25. lipnja pa sve do 13. srpnja kada će proslaviti 437. rođendan. Tim su povodom organizirani programi pod nazivom 'Karlovački susreti kulture'. Ima tu mnogo čega.
Od 3. do 10. srpnja Karlovac je domaćin i vrhunskim svjetskim glazbenicima u okviru 3. Hrvatske flautističke akademije. Što rade flautisti i kako se kulturni Karlovac pripremio za ovo ljeto provjerila je ekipa Dobrog jutra.

Većina kulturnih događanja u Karlovcu, osobito ovih dana, događa se u i oko Zorin doma. Primjerice kompletna Hrvatska flautistička akademija 'živi i radi' svih osam dana u kazalištu, dok se svi koncerti ljetne škole gitare i pijanističkog okupljanja također odvijaju u i oko Zorin doma. 3. Hrvatsku flautističku akademiju organizirali su Petar Ćurić, izvršni producent i osnivač Hrvatske flautističke akademije i Gradsko kazalište Zorin dom. U Karlovac su stigli flautisti iz čitavog svijeta željni umjetničkog usavršavanja iz ovog orkestralnog, ali i solističkog glazbala. Uz neizbježne 'klasičare', tu je majstor suvremenog flautističkog repertoara Francuz Pierre-Yves Artaud koji je ujedno i programski savjetnik seminara, a ovo mu je treći dolazak u Karlovac, te Britanac Trevor Wye - dobitnik Nagrade za životno djelo Svjetske udruge flautista i autor 'Vježbanke za flautu' u višemilijunskoj nakladi te s prijevodima na 11 jezika, a knjiga je i obavezna literatura u hrvatskim glazbenim osnovnim i srednjim školama.

Ove godine stigao je i Orlando 'Maraca' Valle, najutjecajniji kubanski glazbenik 21. stoljeća po izboru američkog The Chicago Tribunea. Popularni Maraca nominiran je za nekoliko nagrada Grammy te je poznat po suradnji s legendarnim kubanskim sastavom Irakere i Latin Jazz All Stars. Osim njih, među predavačima će se ove godine naći Philippe Allan-Dupre, specijalist za baroknu i renesansnu flautu koji gradi i vlastite instrumente te predaje autentične/povijesne tehnike izvedbe na flauti na Konzervatoriju u Bruxellesu. Carine Dupre vodit će Orkestar flauta i komornu glazbu, dok je glavna korepetitorica Misaki Baba iz Japana. Jazz flautist Damjan Krajačić, rođeni Zagrepčanin s dugogodišnjom adresom u Los Angelesu, treći je put umjetnički voditelj akademije te najavljuje nezaboravan provod i ugodno zajedničko druženje i učenje u kreativnoj i stimulativnoj atmosferi.

Grada Karlovca organizira programe pod nazivom 'Karlovački susreti kulture' od 25. lipnja do 13. srpnja u sklopu kojeg će se održati 3. Karlovački kazališni festival. Karlovački susreti kulture obilježit će naredna tri tjedna, koliko će trajati rođendansko slavlje grada na četiri rijeke i jednog od rijetkih gradova koji zna točan datum svoga nastanka. Grad Karlovac osnovan je 13. srpnja 1579. godine i od tada nosi ime koje je dobio po svom osnivaču Karlu Habsburškom. Karlovac je danas očuvan kao rijetko koji grad u Europi specifičan po renesansnom geometrijski pravilnom liku šesterokrake zvijezde kojega krase zelene doline četiriju rijeka, stoljetni perivoj i promenade te tradicija kulture, obrtništva, športa i trgovine.

Tradicionalno veliko finale rođendanskog slavlja obilježit će svečani rođendanski bal na kojemu će zaplesati 437 parova, točno onoliko koliko godina slavi grad Karlovac. Nakon čega će proslavu zaokružiti koncert starog morskog vuka Marijana Bana s grupom Diktatori.