U Vugrovcu mališani nađu svoj dom

Kuća sveti Franjo postoji od 1972.  Djeluje u sastavu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i skrbi se za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi. 


Dom za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi sv. Franjo u Vugrovcu okuplja djecu s područja Zagreba koja nisu imala sreće živjeti u svojoj obitelji. Trenutačno ondje boravi i živi 30-ero djece predškolske i osnovnoškolske dobi.
Djeca pohađaju vrtić ili školu, a neka se bave i sportom izvan kuće. U dvorištu imaju igralište. Slobodni su, nasmijani i vrlo složni bez obzira na razliku u godinama. No život bez roditelja u domu nije nimalo lagan. Oni moraju na kraju krajeva naučiti, moraju znati više toga nego ostala djeca koja žive sa svojim roditeljima. Oni su više prepušteni sami sebi. Oni moraju više biti odgovorniji i razmišljati o svom ponašanju i nekim stvarima, ističe Dina Martinović, dipl. soc. radnica na stručnom osposobljavanju.

Ipak u domu je veselo i živo. No neizbježno je da se djeca katkad i posvađaju. Rzogovorom i eventualnom primjerenom 'kaznom' odgajatelji i to uspješno rješavaju, a rad s ovom djecom odgajateljima je posebno iskustvo. S mlađima se lako povazati, dok je za starije potrebno nešto više strpljenja. U druženju s djecom i ekipa je osjetila njihovu ljubav, neposrednost i opuštenost. A volonterke koje su ondje zatekli s njima su uspostavile vrlo prisan odnos. 
 

Kako je rekao sveti Franjo: 'Primamo upravo kada dajemo.' Neki bivši štićenici ovoga doma, nakon što su završili školovanje, vratili su se kao odgajatelji. Tko zna, možda baš netko od ovih mališana jednoga dana učiniti isto.