Kada kreativnost postane posao

Za kreativnost ne treba mnogo – malo mašte i talenta, ali kada kreativnost postane posao, onda je to priča.


U središtu Zagreba, u jednoj maloj galeriji posjetili smo izložbu 'Prava igračka za veliki osmijeh'. Ideja je potaknuti roditelje da djeci daruju igračke od prirodnih materijala koje su ručni rad i hrvatski proizvod. Tri su kreatorice izložile svoje igračke: Zorica Skrobić, Svjetlana Šelimber i Ana Zlatić. Zorica radi krpene igračke, Svjetlana radi vile od prirodnih materijala i ručni rad, a Ana radi lutke, otkrila je Tea Živković, vlasnica galerije AJeTo Art.

Lutkarica Ana koristi češljanu vunu za punjenje lutaka, izvana prirodne pamučne materijale i svaka je lutka prilagođena određenom uzrastu djeteta. Ana nije po struci lutkarica, ali je to spontano postala. Ima kćer i dva sina kojima je izradila lutke, a nakon toga su i drugi željeli slične. Budući da su lutke od prirodnih materijala, kaže Ana, poprimaju dječju toplinu i kao da postaju žive. Njezine lutke nastaju isključivo iz pozitivnih emocija.

Malo dalje od ove priče, u drugoj galeriji je umjetnica Silvija Talan, koja izrađuje narukvice i ogrlice od špage. Sve je počelo kao obično izražavanje kreativnosti. Inspiracija je došla jako spontano i slučajno. Otišla sam na porodiljini i nisu mi produžili ugovor u agenciji u kojoj sam radila. I tako sam bila kod kuće s djetetom i imala sam dosta vremena, viška vremena. U početku je na internetu proučavala kako se pletu čvorovi od špage, a poslije je i sama spontano izradila neke svoje. Različite vrste špage, perle, boje... Za takvu izradu nakita treba mnogo strpljenja. Kada dođe hitna narudžba, treba ubrzano raditi, pogoditi sve te čvorove i rupice... A često se i pogriješi, pa treba ponoviti neki vez ili čak cijeli red. Ali, ja to volim, veseli me i to mi je super.