Pomažu li radionica u zapošljavanju mladih?

Pokretači razvoja svake zemlje su mladi. U današnje vrijeme, nažalost, hrvatska je mladež u velikom postotku nezaposlena. Da bi te loše pokazatelje promijenili, ujedinili su se upravo mladi i uz pomoć novca iz europskih fondova osnovali Črnkas Job Club.  Kroz njihove je radionice prošlo 120 mladih u dobi od 15 do 29 godina, koji su doznali mnogo o načinima kako dobiti posao, a njih čak 45 posto nakon toga je uspješno ušlo u svijet rada.

Prije mjesec dana stručni suradnik za izradu europskih projekata Darko Komadina, mladi Novljanin sa zagrebačkom adresom, pronašao je svoj prvi posao. I to ubrzo nakon što je prošao radionicu za traženje posla organiziranu u sklopu europskog projekta za osnaživanje mladih za tržište rada Črnkas. Naučili su nas kako pristupiti javljanju na oglase za posao, kako napraviti kvalitetan životopis, kvalitetno motivacijsko pismo. Poticali su nas na samoorganizaciju i motivaciju, pristup organizaciji svoga vremena… I Jurica Žganec iz Podturna, suradnik u studiju za 3D printanje, prošao je Črnkasove radionice koje su  pomogle da njegova potraga za poslom bude uspješna. Puno smo razgovarali, puno smo radili na organizaciji našeg vremena i na samoj motivaciji. Puno smo razgovarali o tome da nakon par pokušaja traženja posla ne odustajemo, nego da dalje nastavimo tražiti dok ne uspijemo.

Ove zlata vrijedne radionice ne bi bile moguće da nije bilo novca iz europskih fondova te partnera na projektu - Grada Zagreba i Instituta za usavršavanje mladih. Črnkas je financiran 92% iz Europskog socijalnog fonda, ostalo je od strane Grada Zagreba. Vrijednost tog sufinanciranog je 73 tisuće €. Kroz Črnkas organizirali smo radionice za 120 nezaposlenih mladih osoba, ističe Maja Mustač, ravnateljica Instituta za usavršavanje mladih.

Trud i uspjeh ovih mladih ljudi su prepoznati. Na okruglom stolu u Bruxellesu pokazali su da se i u Hrvatskoj može uspješno uvesti mlade u sustav rada.
Trenutačno se čekaju termini novih radionica, a koliko su važne, najbolje pokazuju rezultati.