H2 znanstvenici

Prvi hrvatski bicikl na vodik ovih je dana izašao na cestu, a testira ga znanstvenica Ankica Đukić. Ona se pridružila fizičaru Nikoli Biliškovu u potrazi za dva najtraženija tehnološka odgovora energetske upotrebe vodika - njegovom čistom proizvodnjom i pouzdanim spremnicima za njegovu pohranu.


Nakon što diplomirana inženjerka aeronautike Ankica Đukić postigne brzinu od 4 km/h, na njezinu se biciklu uključuje elektromotor koji dobiva električnu energiju iz uređaja koji se zove gorivni članak. To su sustavi koji koriste vodik u kojima se događa elektrokemijsko izgaranje s kisikom i kao glavni produkt dobivamo električnu energiju uz nusprodukte vodu i toplinu, objašnjava.

Ankica je doktorirala s temom proizvodnje čiste električne energije, potrebne za dobivanje vodika, iz Sunca. Vodik je rješenje za pohranu viška energije koji solarne i vjetroelektrane proizvode i onda kad je ne trebamo. Dugo je poznato spremanje vodika u spremnicima pod veoma visokim tlakom iz kojih njegova mala molekula bježi i kroz čelik. Fizičar Nikola Biliškov istražuje materijale koji će pod nižim tlakom kemijski na sebe vezati vodik kao spužva. Zanimljivo je reći da takav spremnik može sadržavati u istom volumenu dva do tri puta više molekula vodika po jedinici volumena od komprimiranog vodika u plinovitom ili ukapljenom stanju, ističe Nikola.
  
Ankica i Nikola zajedno su se prijavili Hrvatskoj zakladi za znanost jer im treba milijun kuna za četverogodišnji projekt kojim bi se izgradila punionica za vodik na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje te pronašli najbolji materijali za njegovu pohranu. Smatramo da je to vrlo važno strateško pitanje za Republiku Hrvatsku jer ako imamo vlastite tehnologije, vlastita rješenja za alternativna goriva za neke druge spremnike energije onda mi postižemo energetsku neovisnost.

Usto, Hrvatska bi ostvarenjem tog projekta dobila vlastita znanja o vozilima na vodik koja bi mogla prodavati drugima. Dok veliki proizvođači predstavljaju prva komercijalna vozila na vodik, Hrvatska to gorivo ili, kako kaže Ankica, rješenje za pohranu energije, nema ni u svojoj energetskoj strategiji.