Izložba 'Pozdrav iz Zagreba!' vodi vas kroz povijest glavnog grada

Umjetnički paviljon pripremio je za ljetnu sezonu izložbu 'Pozdrav iz Zagreba!' kojom će, s povećanjima 120 razglednica i fotografija te nekoliko kratkih filmova, povesti posjetitelje na putovanje kroz povijest glavnoga grada u razdoblju od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća.

Izložba, koja će u Umjetničkom paviljonu biti postavljena od 9. srpnja do 21. kolovoza, u skladu s razgledničkim tonom svog naslova, predstavit će najpoznatije zagrebačke motive objavljivane na razglednicama kao nekad omiljenom sredstvu komunikacije s onima koji su 'ostali doma' - vedute grada, događanja na ulicama, trgovima i tržnicama, druženja i trenutke opuštanja u Maksimiru i ostalim gradskim parkovima.

S obzirom na vremensko razdoblje koje obuhvaćaju, izložene razglednice prate i procese modernizacije i rasta grada, od izgradnje Donjeg grada, Zelene potkove, obnove nakon velikog potresa 1880. do izgradnje regulatorne osnove grada i izgradnje brojnih institucija, kazališta i muzeja te uvođenja javnoga gradskog prijevoza, konjskog tramvaja. 

Po riječima Sanje Bachrach-Krištofić, koja je autorica izložbe uz Daniela Rafaelića, slike prošlosti prikazane u Umjetničkom paviljonu pokazuju mjesta koja su do danas izvor najveće ugode stanovnika grada kao i gradskih posjetitelja.