Župa Šestine jedna je od starijih župa u Zagrebu

3. srpnja bilo je posebno svečano u zagrebačkim Šestinama. Mnogi su bili na ulicama, u župi jer služila se prav Mlada misa još od 1930.


Šestine. Jedno od starijih zagrebačkih naselja, smješteno u podsljemenskoj zoni. Župa Šestine jedna je od starijih župa u Zagrebu. Poznata je po crkvi sv. Mirka u kojoj je posljednje tri godine župnik velečasni mr. Robert Šreter. Sama crkva u Šestinama spominje se već davne 1240. kao jedna mala kapelica, bez tornja bez igdje ičega. Vremenom, kroz stoljeća ona je nadograđivana čak i kompletno srušena. Nova se crkva radila da bi poprimila svoju sadašnju formu prije nešto više od 100 godina. 1909. je sagrađena ovako kako je danas možemo vidjeti, otkriva župnik Šreter.
 
Osim po jedinstvenom tornju, ova crkva od mnogih se izdvaja i po svome svecu. Naime, u Hrvatskoj su možda još samo dvije crkve posvećene svetom Mirku. Vrlo često kada spomenem da sam župnik u župi sv. Mirka onda me pitaju vjerojatno si htio reći sv. Marka… Ne, baš sv. Mirka ili mađarski Emerika. Emerik je bio sin prvog ugarskog kralja sv. Stjepana I. u Šestine je dospio vjerojatno po nekoj mađarskoj plemićkoj obitelji koja se ovamo doselila. Spominje se već uz prvu crkvicu da je bila odmah posvećena sv. Mirku, objašnjava župnik.

Prvi put u povijesti župe, od prošle godine u crkvi su i relikvije sv. Mirka. Tu im je sada stalno mjesto, a za župljane to je posebna radost. Mi vjernici nekako volimo imati nešto što nas povezuje i podsjeća na onoga sveca kojega na osobit način častimo to je jednostavno i ljudska potreba da imate nešto od nekoga koga volite od nekoga tko vam nešto u životu znači.

U župi je oko 6 tisuća župljana. Generacije se izmjenjuju, no do danas se ovdje njeguje bogata šestinska povijest, na koju su svi itekako ponosni. Ovdje su župljani prvenstveno autohtoni Šestinčani, ali ima i puno vjernika koji su se doselili iz svih krajeva Lijepe naše i Bosne i Hercegovine. Tako da su Šestine spoj staroga i novoga, spoj šestinske tradicije i svih onih tradicija koje su sa sobom donijeli ljudi koji su se ovamo doselili. Neke šestinske stvari su upravo postali znamen i znak čitavoga grada Zagreba, prije svega šestinska ambrela, pa šestinska nošnja… A tu se nalazi i grob oca domovine Ante Starčevića. Po svemu tome su Šestine poznate i rekao bih priznate.  

U šestinsku povijest ući će još jedan događaj: mlada misa koju je nedavno proslavio fra Mate Bašić. Naime, do tada u Šestinama mlade mise nije bilo još od davne 1930. Ne mogu vam reći koliko sam bio ispunjen i emocijama i svim onim drugim što čovjek osjeća u srcu tada, priznaje mladomisnik fra Mate (32). U Šestinama je rođen, tu je i odrastao. Nesuđeni je veterinar. Na trećoj godini tog fakulteta jednostavno je osjetio da to nije to. Osjetio je da mora krenuti Božjim putem.
 
U obitelji je jedini sin, pa ne iznenađuje što svojim izborom nije baš na prvu oduševio roditelje. No danas je to posve druga priča. Od njih ima i potporu, i blagoslov koji su mu udijelili uoči mlade mise. Sve dođe na svoje mjesto kada je naš odnos s Bogom na svom mjestu. Onda i sve drugo dolazi na svoje. Njegovo će mjesto uskoro biti u Rimu. Ondje odlazi na postdiplomski studij, a nakon toga, kamo ga Bog pošalje. Kako kaže sv. Pavao: 'da mi se trošiti i potrošiti za duše vaše'. Te su riječi bile i fra Matino mladomisničko geslo. Kaže, po njima bi svaki kršćanin trebao živjeti. On od sada, bez imalo sumnje to zasigurno hoće.