Hasanbegović: Dubrovačke ljetne igre najznačajniji su kulturni festival u Hrvatskoj

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović istaknuo je u nedjelju u Dubrovniku, na sjednici Festivalskog vijeća, kako su Dubrovačke ljetne igre najveći i najznačajniji kulturni festival u Hrvatskoj koji će doprinijeti percepciji Dubrovnika kao iznimnog kulturnog i turističkog središta.

Na ovoj svečanoj sjednici uoči otvorenja 67. Dubrovačkih ljetnih igara nije zgorega spomenuti kako je riječ o najznačajnijem i najvećem festivalu u Hrvatskoj. Kao i uvijek, ovogodišnje Igre predstavit će glazbeni, dramski i popratni program iznimne umjetničke kvalitete, a posebice mi se čini vrijednim istaknuti kako će preko koncepcije prožimanja umjetnosti i umjetničke i kulturne baštine Dubrovnika, Igre ponuditi gostima vrijedne sadržaje i doprinijeti daljnjoj percepciji Igara i grada Dubrovnika kao iznimnog kulturnog i turističkog središta bogate i cijenjene povijesti, poručio je Hasanbegović.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako Dubrovnik aktivno živi dubrovački Festival, a za sljedeću godinu najavio je dodatnih milijun kuna od Grada Dubrovnika za potrebe Igara.

Dubrovnik punih 67 godina iščekuje Festival s velikim nestrpljenjem, a to se moglo vidjeti i sinoć na Generalnoj probi. Naš grad aktivno živi Igre, jer puk nikad nije dopustio nikome, niti dirigentima, ni glumcima ni tenorima da to naprave bez sudjelovanja puka dubrovačkoga. To je ogromna prednost ovog grada, kazao je Vlahušić. Dodao je kako će i večerašnji tradicionalni poziv glumcima Neka uđu biti vjerojatno popraćen s poprilično skepse i kritike. Naime, umjesto dosadašnje prakse u kojoj je taj poziv upućivao Knez dubrovački, ta zadaća ove godine pripala je upravo Vlahušiću.