Na Jarunu straha nema, spasioci budno paze

Ako se nalazite u Zagrebu možete se kupati na Jarunu. Ovo popularno jezero i ove godine posjećuje mnogo ljudi, a da nešto ne pođe po zlu, brine se spasilačka služba koja već 11. godinu od 1. lipnja do 15. rujna intervenira u različitim situacijama.

Ljeto nam se vratilo u grad. Temperature su visoke pa mnogi Zagrepčani odlaze na Jarun, gdje pronalaze spas od vrućina. Na ovom su jezeru u sigurnim rukama spasilačke službe, čiji djelatnici ništa ne prepuštaju slučaju. Nadziru cijelo jezero, stoje na usluzi svima i kad treba intervenirati prvi su tu. Djelujemo od 2005., u ustroju u kakvom smo sada. I otad pa do danas možemo reći da smo imali puno intervencija, bilo je i onih lošim ishodom, otkriva Ana Kunštek, voditeljica spasilačke službe.

Martina Čurila i Mateo Kanceljak ovo će ljeto provesti na najpoznatijem zagrebačkom jezeru, baš kao što to čine posljednjih sedam godina, koliko rade kao spasioci. Prije sam se bavila plivanjem. Tako da mi je bilo logično nekako da idem biti spasilac, tu trebaju plivače. Znam plivati. A i dobra je zarada za studenta. Skroz u redu posao, priznaje Martina. Bio sam mlad, s 18 godina sam krenuo u spasilačku. Tu su me malo i odgojili stariji kolege. Naučio sam neke nove stvari. Izgradio sam se karakterno. Naučio sam jako puno o ljudima, o psihologiji. O tome kako pristupiti nekome i na koji način komunicirati s ljudima, kaže Mateo.

Kad uoče da je nekome u jezeru potrebna pomoć, iste sekunde pojure u vodu. Kažu da tijekom sezone imaju pet, šest ozbiljnih intervencija, a ozbiljnim intervencijama smatraju utapanje i predutapanja kada moraju skočiti u vodu i izvlačiti osobu na obalu. Svakodnevno zapravo imaju manje intervencije – porezotine, posjekotine, sunčanice, malaksalost i slično. Da biste prošli tečaj za spasioca, morate biti u izvrsnoj fizičkoj i psihičkoj kondiciji. Osposobljavanje za spasioce, nakon testiranja, provodi Crveni križ.

Ovi čuvari plaža na popularnom zagrebačkom moru budno motre sve što se oko njih događa, a tijekom sezone imaju i do 300 različitih intervencija. Mi se nadamo da će ih ovoga ljeta biti i manje.