Za 50. rođendan orkestra dokumentarni film

Davne 1966. u slavonskobrodskoj glazbenoj školi osnovan je harmonikaški orkestar. Na inicijativu tadašnjeg nastavnika Bele pl. Panthya započela je jedna od najljepših brodskih glazbenih priča. Nakon pola stoljeća brojna iskustva pretočili su u dokumentarni film 'Harmonikaška rapsodija' te ga u prepunoj Kazališno koncertnoj dvorani predstavili Brođanima.

Toliko je tvoje djece večeras u dvorani ponosni na svaku minutu koju su proveli tu, rekla je Sanja Nuhanović, dirigentica  orkestra Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy. A sigurno bi bio ponosan i sam Panthy. Jer Becijev duh živi dalje, iako njega već godinama nema. Najzaslužniji za to su članovi harmonikaškog orkestra koji danas nosi njegovo ime. On je bio duhovit znao je s djecom. On ih je i zvao moja djeca, živio je za njih… prisjeća se Slava Panthy, Belina supruga. I sadašnja dirigentica s radošću i ponosom sjeća se Bele: Bio je osoba od povjerenja, osoba kojoj  ste se mogli obratiti u svakom trenutku sa svakim životnim problemom i sa svakom životnom radošću… Osoba koja nas je vodila i nekako od nas stvorila ne samo glazbenike nego i dobre ljude.

Pa su mu za 50. rođendan orkestra zahvalili filmom. Pola stoljeća glazbe, druženja, natjecanja i brojnih nagrada sažeto je u dokumentarcu 'Harmonikaška rapsodija' . Dirljivi prizori probudili su mnoga sjećanja i nekima izmamili suze. Najsnažniji dojam na autoricu filma Sandru Buljan ostavila je Panthyjeva upornost da promovira instrument koji je smatran 'tuđim'. I da je jedan čovjek koji nije znao svirati harmoniku, bio je samouk, postao profesor u glazbenoj školi te je doslovno preko noći počeo dovoditi djecu i učit ih svirati harmoniku. I to nedjeljom. Bila su to djeca koja nisu išla na igralište oni se nisu zabavljali oni su dolazili na probe. Meni je to nevjerojatno. Ta je priča zapravo 'osuđena' na ovo danas, ističe Sandra.

Ostavio je Beci duboke tragove na harmonikaškoj sceni diljem svijeta. Dirnuo je živote mnogih i učinio ih boljim. A njegov dobri duh nastavit će živjeti s brodskim Harmonikašima.