Nisini neobični planeti

Nisa Hrvatin, mlada umjetnica iz Rijeke, donedavna studentica riječke Akademije primijenjenih umjetnosti uspjela je od diplomskog rada razviti svoju, prepoznatljivu umjetnost. Kako? Odgovor je potražila ekipa Dobrog jutra.


'Samo se srcem dobro vidi' - poznata je rečenica iz 'Malog princa', a upravo srce i ljubav prema umjetnosti doveli su do lutkarske predstave 'Mali princ' u Gradskom kazalištu Rijeka u kojoj nema lutaka. Djelo je to mlade umjetnice Nise Hrvatin i više nego dovoljan razlog odemo k njoj u Rijeku. Donedavno studentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, diplomirala je upravo zahvaljujući takvoj lutkarskoj prezentaciji 'Malog princa'. Svjetleći objekti su tu umjesto lutki i simboliziraju likove. Mali princ je jedna mala bijela krunica koju sam napravila od 'ledica'. Ruža je žarulja crvene boje, a baš sam tražila žarulju koja bi najviše sličila ruži. Za projekciju kralja koristila sam simbol zlatne krune, a hvalisavac više podsjeća na kape dvorskih luda… Svaki lik je simboliziran bojom i simbolom, objašnjava Nisa. Za ovu predstavu specifično je i to da su glumci svoju govornu rolu 'odglumili' u tonskom studiju, tako da tijekom predstave animiraju na snimljenu snimku što je super jer možemo je prevesti na sve moguće jezike.

Zahvaljujući takvom radu, ne samo da je dobila diplomu nego je i razvila svoju umjetnost. Prepoznatljivu, baš kao i njezin 'Mali princ'. Nakit, ogrlice, broševi, prstenje, podmetači za čaše, satovi, posteljina... No idemo redom. Sve je počelo od grafičkog dizajna. Prvo sam počela raditi plakate za Maloga princa, jer sam na Akademiji uglavnom studirala i bavila se grafičkim dizajnom. Počela razmišljat na koji način napraviti plakat i prezentirati Maloga princa na pravi način. I onda sam stvarala upravo planete tj. Space shapes (svemirski oblici), kako sam ih nazvala. Koji su, za mene, simbolizirali planet na koji dolazi Mali princ. Od tih se planeta počela se razvijati dalje cijela priča. Svaki planet prvo je bio jedna fotografija, koju obrađujem u fotošopu tako da se zarotira unutar kruga. Tako obrađene fotografija prenose se na pleksiglas.

Nastaju tako i njezini prepoznatljivi uporabni predmeti, dizajn prema kojem je Ninina umjetnost odskočila od ostalih i zasvijetlila čak i izvan Hrvatske. Njezini će planeti, ne sumnjamo, obići cijeli planet Zemlju.