Tea i Marta u svijetu animacije

Tea i Marta Stražičić dvije su sestre, animatorice koje žive i rade skupa. Njihov je svijet zanimljiv po mnogočemu. Bave se animiranim filmom, uče japanski, skupljaju biljke, sviraju bas, a pozornost plijene i svojom odjećom.


Tea i Marta Dalmatinke su koje žive i rade u Zagrebu. Marta je studentica animiranog filma na Akademiji likovnih umjetnosti dok je Tea već magistra animiranog filma. Za sebe kažu da previše vremena provode za kompjuterom, pa često moraju vani na rekreaciju… Misle da je tipično još od 1990-ih i 2000-ih da se mladi bave supkulturama i kompjuterskim stvarima. One se bave digitalnom umjetnošću. U svijetu animacije već su dulje vrijeme. Prošle su godine za dansku grupu The Embla zajednički, ozbiljno i profesionalno, kako kažu, napravile spot. Prvo nam je to zvučalo malo teško, ali smo se odmah uživile i smislile priču koja je proizašla iz crtanja karaktera jer glas s kojim je pjevala pjevačica zvučao nam je jako simpatično za sinkronizirano pjevanje. objašnjava Tea.

Ove dvije svestrane umjetnice crtanjem se bave otkad znaju za sebe. Ilustriraju slikovnice, crtaju stripove, izrađuju omote, plakate, glazbene videospotove, edukacijske filmove, od kojih su jedan nedavno napravile za TED education, pa čak i videoigrice. Osim svijetu animacije, pozornost posvećuju i odjeći koju nose. Često su to krojevi njihovih prijatelja ili stvari iz trgovina s rabljenom odjećom. I glazba im je važan dio života. Marta svira bas gitaru, iako, kaže, rjeđe otkad se intenzivno bavi studiranjem. Osebujan svijet dviju sestara krase i biljke koje Tea obožava. A najveća im je želja posjetiti Japan, daleki otok koji ih toliko inspirira, pa Marta uči i jezik. Obje priznaju da su pod velikim utjecajem japanske animacije i stripova, a Martu je privuklo i japansko pismo.

Tea i Marta u svijetu animacije već su daleko stigle, a nadamo se da će stići i do Japana.