Što čitati: dobar triler ili čarobnu priču?

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Današnja preporuka donosi nam jednog dobro poznatog pisca u za njega neočekivanom žanru.

Tony Parsons - Torba za ubojstvo

Tony Parsons prvo je postao poznat svojim novinarskim radom u kultnom magazinu NME, najutjecajnijem britanskom glazbenom časopisu, gdje je odradio intervjue s nekim od najvažnijih glazbenika stoljeća – Bowiem, Springsteenom, Stonesima, Blondie – i postao kultna figura britanske mladeži.

U književnosti je nakon toga postao planetarno popularna spisateljska zvijezda čiji su roman 'Muškarac i dječak' (2000.) pročitali milijuni čitatelja; radilo se o djelomično autobiografskom romanu koji na šarmantan i dirljiv način opisuje život muškarca kojeg ostavlja supruga i postaje samohrani otac. Osim njega napisao je još nekoliko romana, sve bestselera, o obitelji, braku i očinstvu ('Za moju dragu', 'Muž i žena'...). Uz Nicka Hornbyja postao je glavni predstavnik tzv. lad-lita.

'Torba za ubojstvo' iznenađenje je u opusu toga autora jer je riječ o njegovom prvom okušavanju u žanru trilera, a nakon što je roman dobio odlične kritike jasno je kako se Parsons sjajno snalazi i u tom žanru. Naslov potiče od policijskog termina 'torba za ubojstva' - ona je začetak modernog istražiteljskog posla. Posebnost ovog romana je u tome što je Parsons otpočetka želio da to bude triler 'sa srcem i emocijama' te da njegov detektiv ne bude sličan usamljenim i nesretnim detektivima, već obiteljski čovjek kojeg će voljeti i čitatelji njegovih prethodnih romana.

Glavni je lik romana londonski detektiv Max Wolfe koji je suočen sa svojim prvim slučajem – masovnim ubojstvima za koje se, na osnovu jedne stare fotografije, spoznaje kako žrtve povezuje to što su u isto vrijeme pohađali jednu ekskluzivnu privatnu školu. Prije 20 godina sedmorica imućnih učenika postala su dobri prijatelji, a sada jedan za drugim počinju umirati iznimno nasilnom smrću koju može izazvati samo vrlo profesionalan zločinac; istraga otkriva da oni imaju jednu zajedničku, strašnu tajnu koju netko ipak još uvijek pamti. Istražitelj ne kreće laganijim putem i otpočetka sumnja kako je ubojstva počinio najveći sumnjivac, policiji poznat kao 'Mesar Bob', već vrlo inteligentno počinje slijediti tragove prošlosti i sadašnjosti, od gradskih ulica, preko interneta do tajanstvenih središta moći, te tako razotkriva mučne tajne iz prošlosti i njihovu vezu s tragičnim događajima.

Roman istovremeno, unutar svih tih okrutnih i krvavih događaja koji čitatelju ni trenutka ne puštaju pažnju, ima i svoju paralelnu, tipičnu 'parsonovsku' priču. Detektiv Max je, naime, samohrani otac djevojčice i nakon što ih je ostavila majka i započela drugi život, on pokušava kompenzirati taj nedostatak i održati svoju malu obitelj - to su stranice u kojima Max ne samo zadobiva simpatije čitatelja zbog svoje emotivnosti i sjajnog odnosa sa kćeri i psićem koji s njima živi, nego i postaje vrlo kompleksan lik, okarakteriziran iz više kutova. Njegova privatna i profesionalna strana dijametralno su suprotne, ali uspijeva i u jednoj i u drugoj biti uspješan i potpuno angažiran. Napetost raste od stranice do stranice romana jer se tajanstveni ubojica sve više približava i njemu samome i svima koje voli. Napetost i ritam punokrvnog trilera spojena s ljudskom, obiteljskom pričom na kakvu smo navikli od ovog pisca.

Dobra je vijest što je Parsonsov britanski nakladnik odmah želio potpisati ugovor za tri knjige, pa se nadamo serijalu o pronicljivom detektivu i nježnom ocu Maxu Wolfu.


Ransom Riggs - Knjižnica duša


Druga preporuka željno je očekivani treći nastavak o čudnovatoj djeci, knjiga koja plijeni pažnju svojom pričom, ali i slikovnim materijalom.

Svi ljubitelji ovog neobičnog književnog serijala, a među njima je mnoštvo prije svega mlade publike ali i odraslih, konačno mogu odahnuti; nakon 'Doma gospođice Peregrine za čudnovatu djecu' i 'Šupljeg grada' na hrvatski je upravo preveden i treći nastavak – 'Knjižnica duša'.

Pisac koji je svojim romanima oduševio redatelja Tima Burtona, koji je po prvom nastavku snimio film koji u naša kina stiže u rujnu, osmislio je svog junaka, dječaka Jacoba koji nakon djedove smrti otkriva otok prepun neobičnih stanovnika – djece s čudnovatim sposobnostima. Niz događaja vodi ih u pustolovine; u prošlom nastavku u London u koje vlada rat i razaranja, a u 'Knjižnici duša' sada šesnaestogodišnji Jacob otkriva da posjeduje nevjerojatnu moć koja će mu pomoći da spasi svoje čudnovate prijatelje iz tvrđave neprijatelja. Na njegovu ga putu prate djevojka s vatrom u rukama i čudnovati pas koji govori. Njihova će ih misija odvesti iz suvremenog Londona u zavojite uličice Vražjeg rala, najtužnijega i najsurovijeg mjesta viktorijanske Engleske. Tamo će, jednom zauvijek, odlučiti o sudbini čudnovate djece iz cijelog svijeta.

Posebnost ovih knjiga definitivno su i prekrasna izdanja na debelom papiru obogaćena mnoštvom fotografija koje Riggs skuplja i pronalazi na sajmovima ili među arhivima skupljača fotografija. Sve fotografije su autentične, starinske pa spojene s čarobnom pričom stvaraju jedan drugačiji i fantastičan svijet.