Lijep je osjećaj nastupati za Hrvatsku i znati da se sav trud isplati

Uvijek rado predstavljamo mlade uspješne sportaše. Jedna od njih svakako je i atletičarka Lora Ontl iz Kutine. Ekipa Dobrog jutra ulovila ju je na pripremama za ovogodišnje Europsko prvenstvu za mlađe juniore Tbilisi 2016,  ko je se održava od 14. do 17. srpnja u Gruziji. Ona na prvenstvo kreće sutra.

Ja sam Lora Ontl, dolazim iz Kutine, treniram u Zagrebu, imam 16 godina, atletikom se bavim već četiri godine. Atletika je ono što me ispunjava i što me usrećuje. I sada, kako sam već četiri godine u njoj, ne mogu zamisliti dan bez treninga ili bez nekakvog kretanja
, riječi su kojima sebe predstavlja Lora. Članica je Hrvatske reprezentacije, a ove godine proglašena je i ambasadoricom svjetskog crossa. Njezine su discipline trčanje na srednje-duge pruge: od 1500 do 3000 km i zapreke. Pronašla sam se evo od prošle godine u zaprekama i u tome sada držim hrvatske rekorde.  Bila sam na Balkanijadi, osvojila sam 1. mjesto i postavila novi hrvatski rekord za mlađe juniorke. Pod Balkanom se podrazumijeva 15 država s Balkana. Lijep je osjećaj nastupati za Hrvatsku i znati da se sav taj trud isplati.

A ako se netko trudi, onda je to svakako Lora. Uostalom, to dokazuju i sve njezine medalje. Prošle je godine na Državnom prvenstvu osvojila 1. mjesto za mlađe juniorke, 1. mjesto za starije juniorke, bila je i prvakinja države u kategoriji mlađih seniorki. Potrajalo bi nabrajanje svih njezinih atletskih uspjeha. A uza sve to, odlična je učenica III. gimnazije. Malo je za reći da su joj roditelji ponosni. Ali na natjecanjima i nervozniji od nje. Uvijek je napeto, ja samo mislim: da se ne ozlijedi, da bude sretna, da li će uspjeti… No ona je psihički stabilna i spremna za to, priznaje Svijetlana Ontl, Lorina majka.

Posljednje dvije godine trener joj je Mladen Kršek. Kao čovjek s dugogodišnjim iskustvom odmah je prepoznao da je riječ o djevojci s velikim potencijalom. Rijetko kada naiđemo na jednog sportaša koji je toliko uporan i discipliniran. Možda čak i previše u nekim trenucima, pa to malo ode u neku drugu krajnost, ali to je sasvim sigurno pozitivna osobina i rijetko se nađe. Volio bih da je većina takvih, kaže trener Kršek. Kada dođe na natjecanja, uoči samog starta Lora ulazi u neki svoj  svijet. Ne razmišlja o konkurenciji. Postoje samo ona, cilj i želja za pobjedom drugih i sebe same. A trema? Pojavi se, ali …. Kad čujete onaj pucanj starta, sve se razbistri i krene utrka i jednostavno predivno nešto, iskreno kaže Lora.

Uspjesi, medalje, najbolji rezultati… Lora sve to ima. Zbog atletike se i brzo osamostalila, jer upravo je zbog nje otišla iz obiteljskog doma u Kutini stanovati u Zagreb u učenički dom. Ipak, u svemu tome postoji i ona ne baš tako sjajna strana. Financije. Lora je ima treću kategoriju prema kojoj bi imala stipendiju grada Zagreba odnosno Sportskog saveza grada Zagreba, ali s obzirom da ima prebivalište u Kutini to pravo ne može ostvariti. Ali kada bi prijavila prebivalište u Zagrebu, mogla bi ostvariti tu stipendiju, ali onda ne bi imala pravo na dom, otkriva trener Kršek. Stoga, koliko god da im to ponekad teško pada, roditelji će joj i dalje biti najveća financijska, ali i moralna potpora. Iako im teško pada njezino odsustvo, mama Svijetlana kaže: dok je god osmijeh na njezinom licu neka ostane u sportu. To je meni kao roditelju najvažnije, da je sretna. A Lora dodaje da je upravo poteškoće i padovi potiču na daljnji rad.

Zahvaljujući svojim maestralnim svladavanjima zapreka,  prema kategorizaciji Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Lora je stekla status 'vrhunske sportašice III. kategorije'. Njezin cilj sada je osvojiti Europsko prvenstvo u Gruziji. A sudeći prema svemu što smo čuli do sada, imamo neki osjećaj da će uspjeti.