Rus odlučio srušiti rekord u letu balonom oko svijeta

Ruski avanturist Fjodor Konjuhov u utorak je poletio iz zapadne Australije kako bi srušio svjetski rekord u samostalnom letu balonom oko svijeta, prenose mediji.

Konjuhov, star 65 godina, nada se srušiti rekord od 13 dana kojeg je 2002. postavio Amerikanac Steve Fosset, poletivši s iste točke sjeverno od Pertha. Volim putovati. To je istina. Imao sam 15 godina kada sam otišao u prvu avanturu. To je moj način života, rekao je Konjuhov televizijskoj postaji ABC u Perthu prije nego što je poletio.

Konjuhov planira preletjeti oko 33 tisuće kilometara, na istok preko Australije, zatim preko Novog Zelanda, Tihog oceana, Čilea, Argentine, Atlantskog oceana, Južnoafričke Republike, Indijskog oceana te nazad u zapadnu Australiju. Balon će postići brzine od 300 kilometara na sat, te visine između 5 i 8 tisuća metara na kojima su temperature 40 stupnjeva ispod ništice.

Konjuhov će biti u stalnom kontaktu s kontrolnim centrom u Belgiji koji će ga obavještavati o meteorološkim prilikama. Prijašnje Konjuhove avanture uključuju jedrenje oko svijeta, pješačenje do Sjevernog i Južnog pola, penjanje na Mount Everest te veslanje preko Tihog oceana u 160 dana.