Utemeljuje se Zbirka arhivskog gradiva filmskog festivala u Puli

U sklopu pulskoga filmskog festivala u ponedjeljak je prikazan drugi film iz nacionalne konkurencije - 'Houston, imamo problem' redatelja Žige Virca. Publika mu je dala ocjenu 4,57. No, Pulski filmski festival osim projekcija nudi i mnoštvo popratnih programa.

Tijekom festivala potpisan je i sporazum o utemeljenju Zbirke arhivskog gradiva ove naše najdugovječnije filmske smotre. Zbirka bi trebala zaživjeti u idućih nekoliko godina. Potpisivanje sporazuma o suradnji između nekoliko institucija koje se bave očuvanjem filmske baštine prvi je korak u ostvarenju tog hvalevrijednog poduhvata, rekla je Carmen Lhotka iz Hrvatskog državnog arhiva.

Želja je da u konačnici arhiv zaživi online gdje će biti dostupan svim korisnicima, poručila je ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović. U Areni se i večeras nastavljaju projekcije filmova iz nacionalne konkurencije.

Na našoj najvažnijoj smotri kada je riječ o dugometražnim filmovima, posjetitelje očekuju četiri nacionalne premijere i 135 projekcija. Uz to, u Puli se do 16. srpnja iz dana u dan otvara i niz filmskih tema.