Zbog roga od 100.000 dolara postao omiljenom metom lovokradica

Prije desetak godina Indija se spremala proglasiti pobjedu nad lovokradicama u nacionalnom parku Kaziranga, zaštićenom šumskom području od 430 km2 u državi Assam, na sjeveroistoku zemlje, s 2500 nosoroga, najvećom svjetskom koncentracijom jednorogih nosoroga kojima prijete lovokradice.

No, ubijanje tih životinja ubrzano je tijekom zadnjih godina jer su njihovi rogovi jako cijenjeni u Kini i Vijetnamu. Desetak ih je ubijeno tijekom prvih šest mjeseci ove godine, što je više nego dvostruko u odnosu na prvih šest mjeseci 2006. Mreže lovokradica bolje su organizirane, jače i djelotvornije, objašnjava Amit Sharma, koordinator specijaliziran u očuvanju nosoroga za nevladinu organizaciju WWF Indija.

Usavršavaju se jer se rog nosoroga može prodati za 100.000 dolara po kilogramu, njegova vrIjednost je eksplodirala i zato su ljudi spremni riskirati život. Čuvari se žale na nedovoljnu opremljenost u borbi protiv lovokradica naoružanih naočalama za noćni vid i kalašnjikovima. Oni pak raspolažu plastičnim ručnim lampama i starim puškama naspram međunarodne mreže krijumčara koji koriste noć za ubijanje životinja i preprodavanje njihovih rogova za vrtoglave iznose.

Brojne gerilske skupine sa sjeveroistoka Indije umiješane su u krijumčarenje. Nosorogov rog putuje susjednom indijskom državom Nagaland potom Mianmarom kako bi stigao u Kinu. Čuvari smatraju da krijumčari ne mogu djelovati bez lokalne pomoći te da računaju na stanovništvo koje ih upozorava na obilazak čuvara. Kako bi popravila stanje, WWF Indija radi s vlastima na osnivanju DNK baze nosoroga, sustavu već isprobanom u Južnoafričkoj Republici.