Robot koji pomaže djeci oboljeloj od dijabetesa

Robot Charlie, plod suradnje znanstvenika, inženjera i profesora iz Nizozemske, Italije, Njemačke i Velike Britanije uskoro bi trebao postati nerazdvojni pratitelj djece oboljele od dijabetesa tipa 1.

Što moraš učiniti ako se osjećaj hipo?, pita mehaničkim glasom mali crveno-bijeli robot dječaka Rubena koji je već sa sedam godina sposoban izmjeriti razinu glukoze u krvi zahvaljujući svom novom prijatelju, robotu Charlieju. Robot koji umije i govoriti i plesati podučava dijete kako izračunati podatke koji mu mogu spasiti život. U Nizozemskoj se svake godine dijagnosticira 6000 mladih s dijabetesom, a najmanje jedno dijete umre zbog te bolesti. Bolesno dijete i njegova obitelj misle na dijabetes svakih deset ili petnaest minuta, objašnjava Gert Jan van der Burg, pedijatar u bolnici Gelderse Vallei u Edeu u Nizozemskoj.

Rođendanska zakuska, odlazak u restoran brze hrane, sportska aktivnost ili partija videoigrice mogu brzo poremetiti razinu šećera u krvi u djeteta oboljelog od dijabetesa. Roditelji, pa i sama djeca, moraju u tom slučaju brzo odlučiti, izmjeriti, izračunati injekciju inzulina i razinu šećera u krvi. Greška u doziranju može izazvati znojenje, vrtoglavice ili promjene ponašanja, čak i komu. Dosad je 40 djece imalo prigodu raditi s novim prijateljem Charlijem u okviru testiranja robota u Nizozemskoj, što je prva etapa u četverogodišnjem projektu koji se financira sredstvima Europske unije

Robot osmišljen kao trener djeci od 7 do 14 godina, ima oči u obliku pikula i umjesto ušiju zvučnike, a od djece traži da odgovaraju s 'točno' ili 'netočno' na pitanja koja im postavlja pomoću tableta. Charlijevi izumitelji vodili su se pri dizajniranju idejom da 'stvore lik koji će pomoći djeci da se suoče s bolešću, naučiti ih što je dijabetes te kakvi su učinci sporta i hrane koju uzimaju na bolest', kaže Mark Neerincx, znanstvenik s tehničkog sveučilišta u DelftuCharlie je drag, pita me da mu pričam o sebi, kaže Sofiye Boyuksimske (10), kojoj je prije dvije godine dijagnosticiran dijabetes.