Merima Ključo na sceni Amadeo

Multimedijalni performans Merime Ključo s video projekcijom američkog vizualnog umjetnika Barta Woodstrupa, nesvakidašnje je odavanje počasti dragocjenom djelu kulturne baštine Bosne i Hercegovine, sarajevskoj Hagadi i svojevrstan prijevod židovskog iluminiranog rukopisa iz 14. st. u svijet suvremene glazbe.

'Sarajevska Hagada: Muzika knjige' sadrži 12 segmenata koji zajedno pripovijedaju priču putešestvija ove knjige, od nastanka u Španjolskoj, u 14. st. preko boravka u Italiji, Austriji i dolaska u Zemaljski muzej u Sarajevo. To je 50-minutna muzička ilustracija koja spaja tradicionalne motive sefardskih Židova Španjolske te Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine, kao i bosanske tradicionalne motive sa suvremenim kompozicijskim tehnikama. Djelo dopunjuje video rad američkog umjetnika Barta Woodstrupa, u kojem su svoje mjesto našle i ilustracije iz same Hagade.

Merima Ključo ističe: Fascinirana sam sarajevskom Hagadom ne samo zbog njene nevjerojatne povijesti, već  i zbog toga što me podsjeća na vlastiti život i 'egzodus' koji sam morala iskusiti. Bila sam prisiljena napustiti svoju državu pod najčudnijim i najgorim okolnostima. Na svom putu, Hagada je izdržala transformacije koje je čine još posebnijom, dajući joj bogatiju povijest koja oslikava njeno proputovanje kroz različite kulture. I ja sam putovala po svijetu i svakim putovanjem dobila sam novi 'ožiljak', pozitivan ili negativan, ali uspjela sam zadržati svoj dignitet i postati bogatija putujući u različitim okolnostima i dijeleći svoju kulturu s drugima kroz svoju muziku. Moja kompozicija 'Sarajevska Hagada: muzika knjige' je zasnovana na sefardskoj tradiciji u kontekstu različitih država koje je Hagada posjetila dok je putovala kroz povijest.'

Merima, bilo da nastupa s ansamblima kao što su Serendipity 4 (s Theodorom Bikelom), MusikFabrik, i As-ko/Schönberg ansamblom, ili kao gost-solist s orkestrima poput Škotskog komornog orkestra i Filharmonijskog orkestra Nizozemskog radija, tradiciji svog instrumenta (harmonike) daje ne samo jedinstven glas, već i novi život i novo značenje.

Uoči sutrašnjeg koncreta (Scena Amadeo, 21 sat) o svom radu i koncertu govorila je Meirma u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: