Tako su lan tkali naši stari

U etno kući u Novom Čiču zaljubljenica i majstorica tkanja Nevenka Radočaj uči mlade generacije tkanju lana. Kako nastaje odjeća od lana i koje su sve faze obrade te biljke da bismo dobili tkaninu doznala je ekipa Dobrog jutra.

Nevenka se tkanjem bavi još do 2001. Iz zadovoljstva, kao hobijem ali i izvorom dodatnih prihoda. No ništa ne može zamijeniti zadovoljstvo kada vidi stvar koju se od početka od kraja sama izradila. I to znanje želi podijeliti sa svima, a ne zadržati za sebe. Da se vidi da naša tradicija ide daleko u prošlost i da želimo da ona traje i dalje. Da je nastavimo

Polaznici radionica naučili su kako obraditi lan i istkati platno. Nije teško, kažu samo treba dosta prakse. Rado svoje slobodno vrijeme provedu na radionici je kako kažu druže se, puste glazbu, uče, a istovremeno se i zabavljaju. Kad krećete sve vam je teško ali volja, upornost  i želja da nešto naučite daje na kraju rezultate. Tako i to moje tkanje, počela sam s lanenim ručnicima koji danas idu za London... To mi je nešto prekrasno, da proizvod koji su moje ruke izradile ode tako daleko, iskrena je Nevenka.