'Kreposti i mane' Irene Gayatri Horvat

Vjera, ufanje, ljubav, razboritost, pravednost, jakost, umjerenost te oholost, zavist, pohlepa, bludnost, očaj, malodušnost, ludost; 7 kreposti i 7 mana prikazala je slikarica i grafičarka Irena Gayatri Horvat na izložbi slika.

Hrvatska slikarica i grafičarka Irena Gayatri Horvat autorica je slika pod nazivom 'Kreposti i mane'. Radila ih je za jednu od najstarijih crkava na području Zagreba - crkvu svetog Mihaela u Vugrovcu iz 13. stoljeća. 1982. iz crkve je otuđeno mnoštvo kipova, pa je umjetnica odlučila popuniti taj prostor slikama u odgovarajućem formatu. Ispunjenost je bila takva kao da su kipovi ovdje. Jako lijepo je bilo to vidjeti, doživjeti. Nažalost, budući je crkva na osami, malo me strah kada bi slike duže ostale da ne bi stradale, a i vlage ovdje ima. Stoga su slike premještene prema galeriji na župnom dvoru, otkriva Filip Lucić, župnik župe Vugrovečke.

Ideju o izložbi u crkvi, a zatim u prostoru Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara u župnom dvoru u Vugrovcu, pokrenula je likovna kritičarka Sanda Bajzek. Objasnila nam je zašto su svi likovi ženski. Zato što su kroz povijest od samih početaka prikazivanja kreposti i mane prikazivane kao ženski lik. Crkva svetog Mihaela prvo je građena u gotičkom stilu a poslije u baroknom. Tako su i slike na drvenim kazetama iz serije 'Kreposti i mane'  obuhvatile stilove oba razdoblja. Likovi žena su izduženi, dvodimenzionalni i s velikim odstupanjem od realne anatomije tijela – baš kako se radilo u gotici, ali i zlatnom podlogom tipičnom za barok. Podloga je rađena zlatnim listićima - pozlatom zlatnim listićima. Kako bi bila što više nalik-zapravo je identična u boji upravo samog oltara, objašnjava Sanda.

Slika žene s mačem u ruci predstavlja vrlinu pravednost. Slika je bila postavljena na glavni oltar. U centar glavnog oltara ispred slike svetog Mihaela, jer atributi pravednosti - mač i vaga, identični su atributima glavnog arhanđela vojskovođe Mihaela koji sudi. Slika je 'razboritost' – žena opasana zmijom koja mora imati mudrosti da odoli iskušenju. No, 'Gdje je ljubav i mudrost, ondje nema ni straha ni neznanja. Gdje je strpljivost i poniznost, ondje nema ni srdžbe ni nemira', kaže sv. Franjo.

Kreposti smo zapamtili, mana ćemo se kloniti! A slike iz Vugrovca nastavljaju sakralno-izložbeni put prema Sloveniji.