Žena u rukavicama

Ako ste mislili da je boks sport koji je rezerviran samo za muškarce - prevarili ste se. Dama iz naše iduće priče ima 30 godina, zove se Dunja Gorup i državna je prvakinja Hrvatske, a proglašena je i našom najboljom sportašicom. No, tu priča ne završava jer Dunja je liječnica koja već sedam godina radi na Zavodu za histologiju i embriologiju pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Dunja Gorup je liječnica koja već sedam godina radi na zagrebačkom Medicinskom fakultetu gdje se bavi neuroznanošću. U laboratoriju za neurogenetiku bavim se proučavanjem moždanog udara, i to kronične faze oporavka. Mene zanima razvoj upalnih događaja nakon što nastupi ishemija, tzv oštećenje mozga nakon što krv ne može dopirati do svojih ciljnih stanica, objašnjava. Naizgled je sasvim obična tridesetogodišnjakinja, no kad završi s poslom, skida bijelu kutu i na ruke navlači - boksačke rukavice. U boksački ring ušla je prvi put prije pet godina. Moja boksačka karijera je započela zahvaljujući treneru Milovanu Rađenu u Društvu za športsku rekreaciju Omega. Gdje sam zapravo krenula prvo s teretanom i vježbama snage, a onda iz neke čiste dosade i znatiželje krenula sam u drugu dvoranu gdje se trenirao ženski boks.

Prošle je godine proglašena najboljom hrvatskom sportašicom, a dva je puta bila i državna prvakinja. Mislim da je to poticaj, ne samo meni, već i bilo kojoj rekreativnoj sportašici koja dođe u sport da možda može nešto postići. Nije joj teško, kaže, uskladiti znanstvenu i sportsku karijeru. Svoj život više ne može zamisliti bez boksa, jer joj pomaže da se opusti i riješi stresa. Treniram i do šest puta tjedno, kad su pripreme za neko veliko natjecanje. Nekad se zna dogoditi da imam treninge dva puta dnevno po sat vremena. Ali nastojim slušati svoje tijelo, nastojim ne pretjerivati. Boks mi je omogućio da upoznam bolje svoje tijelo, da shvatim na koji način funkcioniraju određene stvari. Čak više nego same lekcije iz anatomije gdje naravno sve to vidite u teoriji, ali je u praksi to nešto sasvim drugo

Dunja je pravi dokaz da boks nije rezerviran samo za muškarce. U boksačkom ringu tek vidim kakav je društveni pogled na ženski kontaktni sport. Prije to nisam tako direktno doživljavala, a sad vidim da sam zapravo ušla u boks u jednom razdoblju tranzicije. U razdoblju prijelaza iz jednog od brojnih predrasuda prema ženskom sportu ka sve većem prihvaćanju. Moram reći da je to najzahtjevniji šport kojeg sam ikad probala i pogotovo sam meč koji u našim ženskim kategorijama traje svega 12 minuta. Njezini kolege ponose se svojom državnom prvakinjom.

Dunja je svjesna da će boks moći trenirati još desetak godina. Nakon toga želja joj je svoje znanje prenijeti na mlađe jer strast prema boksačkom ringu velika je baš kao i njezina prva ljubav - neuroznanost.