5. Sabor hrvatske kulture u Sloveniji

U slovenskom Kopru je održan 5. Sabor hrvatske kulture. Okupio je više od 300 članova hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz cijele Slovenije.

Povijesnu jezgru Kopra oživili su članovi 10 hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz cijele Slovenije, od Lendave do Pirana. Sabor hrvatske kulture održava se svake godine u jednom od slovenskih gradova u kojima se okupljaju Hrvati nastanjeni u Sloveniji. U Kopru su se prigodnim sajmom rukotvorina i hrvatskih delicija, predstavili i turistima.

Članice hrvatskih društava u Sloveniji njeguju izradu ručnih radova, poput lepoglavske čipke. Hrvati u Sloveniji vrlo su aktivni u svojim društvima. No, muči ih problem asimilacije. Slovenski Hrvati već se 25 godina, točnije od osamostaljenja Slovenije, bore za priznavanje statusa nacionalne manjine. Očekuju da Slovenija, kao članica Europske unije, tu odluku donese u svome parlamentu. A dok im se ne ostvari san da postanu nacionalna manjina, Hrvati u Sloveniji i dalje uživaju, u slikanju i izvođenju hrvatskih pjesma i plesova.

Na Sabor u Kopar došlo je 300-tinjak članova hrvatskih kulturnih društava. Članovi društva domaćina iz Pirana, danima su uvježbavali linđo. No na saboru je ipak bilo najviše Hrvata međimurskih i zagorskih korijena. Šesti sabor hrvatske kulture održat će se dogodine u Velenju.