Operna diva Antonia Mirat

Nedavno se iz Londona sa snimanja mjuzikla vratila jedna od naših najzaposlenijih opernih diva Antonija Mirat. Antonija Mirat je Trogiranka koja živi u Beču i više vremena provodi u inozemstvu nego u Hrvatskoj.

Glazbenu je karijeru započela davno i vrlo brzo se vinula u operno nebo. Surađivala je s maestrom Vjekoslavom Šutejem, Montserrat Caballé, Placido Domingom i brojnim drugim zvijezdama. Kad god stigne nastupa i u voljenoj Hrvatskoj, a prije no što krene dalje na put gostovala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. 
U školi je bila veliki štreber. Išla je u tri škole, opću gimnaziju i dva glazbena smjera, smjer solo pjevanje i smjer klavir. Sve je prolazila s odličnim, a taj je niz nastavila i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je brojnih priznanja u Hrvatskoj. Već u 14. godini je osvojila svoju prvu nagradu. A u 17. godini njezin je talent prepoznao maestro Vjekoslav Šutej.  S 19 je predstavljala bivšu državu na natjecanju u Beču gdje ju je čuo i agent Milanske Scale. Upravo prije nekoliko dana se vratila iz Londona sa snimanja mjuzikla, kojeg je producirao Al Pacino. Dobila je nagradu Milanske skale na Međunarodnom Natjecanju u Beču, a 2006. je predstavljala Hrvatsku na Svjetskoj izložbi Milke Trnine u Londonu. Usavršavala se Julliardu, Royal Academy of Music u Londonu, kod Montserrat Caballé, Tereze Berganze i Sone Ghazarian.

Antonia Mirat je prije nešto manje od mjesec dana dobila priznanje Kneginje Olivere za poseban doprinos znanosti i umjetnosti. Smatra da su umjetnost i znanost su uz sport naši najveći diplomatski mostovi i naše perjanice. Kaže da zbog angažmana živi u avionima, vlakovima, autobusima, hotelskim sobama. Veliki je pobornik zdravog života i pokušava svakodnevno trenirati i jako pazi na prehranu.

Pedagošku karijeru je započela u Dubaiju na Royal College of Music. Svidjela joj se ta koncepcija rada te pokušava nešto slično sprovesti i u Hrvatskoj. No, za sada može najaviti radionicu Akademiju solo pjevanja u Novskoj (od 15. do  25. srpnja) te u Kaštelima (od 1. do 15. kolovoza). 29. srpnja pjeva na koncertu posvećen Vinku Coci u Kuli Kamerlengo. U kolovozu nastupa u Rigi, Talinu, Moskvi i Sankt Petersburgu, a 8. rujna odlazi za Sofiju gdje će se predstaviti bugarskoj publici.

Kroz godinu ili dvije Antonia želi dovršiti i svoj crossover album, u kojem spaja house i klasičnu glazbu, na kojem će se naći i tehno obrada Mozatrove arije 'Kraljica noć'" koja je postala Antonijin zaštitni znak. Međutim, njezin izlet u crossover nikako ne znači da Antonia odustaje od klasične glazbe.

Tijekom svog gostovanja u Dobrom jutru je i otpjevala ariju iz Puccinieve opere Tosca: