Silver surferi u bespućima interneta

Sve više umirovljenika voli surfati. Doduše, ne na dasci, već na internetu. Kako je to kad se bake i djedovi uključe online? Ekipa Dobrog jutra  zavirila je na besplatni informatički tečaj i otkrila koji sadržaji ih najviše interesiraju i kako svladavaju izazove novih tehnologija.

Službena statistika iz 2014. godine kaže da oko 17% Hrvata u dobi od 65 do 74 godine koristi računalo i internet, ali iz dana u dan raste broj korisnika, ali i informatičkih tečajeva za umirovljenike.

A najviše ih interesiraju upravo društvene mreže. Koriste društvene mreže, kažu, navečer, pročitaju poštu, posebno prate rođendane. A veseli ih kada oni za rođendan na mreži dobiju čestitke. Iako su neki u početku zazirali, shvatili su da na društvenim mrežama mogu imati prijatelje s kojima izmjenjuju misli i da ih to u konačnici razveseli. Bitna im je i elektronička pošta, jer, kako kažu, od institucija dobiju brže odgovore za razliku od telefonskih upita ili onih poslanih klasičnom poštom. Priznaju i da kada nemaju ideju što skuhat, odu na online kuharicu i ideja je tu. Nalaze bez teškoća i besplatno mnoge podatke za koje su nekada zvali Informacije. Za komunikaciju koriste podjednako i Facebook i Skype.

Zbog komunikacije s unucima puno ih već ima i pametne telefone, kažu da mlađi uče brže, ali ni oni ne odustaju i svladavaju i te 'pametnjakoviće'. Motivacije i interesa im ne manjka tim kako ih zovu silver-surferima. Iako nisu odrasli uz nove tehnologije poput današnjih klinaca, računala i internet njihov su hobi i svakog dana žele naučiti nešto novo i biti u toku s vremenom.