Južnokorejski vojnici smanjuju stres baletom

Jednom tjedno skupina južnokorejskih vojnika stacioniranih uz Demilitariziranu zonu (DMZ) vojničke čizme mijenja za baletne papučice, kako bi uz ples i klasičnu glazbu umanjili stres vojne službe uz najutvrđeniju granicu na svijetu koja komunističku Sjevernu Koreju dijeli od svog južnog susjeda, piše Reuters.

Ovdje je dosta napeto jer živimo u jedinici na prvoj liniji fronte i zbog toga se ponekad osjećam nesigurno, kazao je 23-godišnji Kim Joo-hyeok koji odrađuje dvogodišnji vojni rok, obavezan za sve muškarce. No, balet mi pomaže da ostanem miran i sabran i da izgradim prijateljstvo s ostalim ročnicima, dodao je Kim koji namjerava nastaviti s baletom i nakon završetka vojnog roka.

Lee Hyang-jo, balerina Korejskog nacionalnog baleta zadužena je za poduku 15-orice vojnika iz 25. vojne divizije. Program je pokrenut prošle godine, a pod njezinom palicom vojnici se dobro oznoje dok pokušavaju napraviti špagu, 'demi plie', 'grand plie' i ostale baletne pokrete.

Do sada su na vojničku pozornicu postavili 'Labuđe jezero' Petra Iljiča Čajkovskog. Pukovnik Heo Tae-sun pojašnjava da 'balet zahtjeva veliku fizičku snagu te je dobar za jačanje mišića, povećanje fleksibilnosti i pravilno držanje'. I dok neki vojnici igraju nogomet, dodaje pukovnik, ostali se rekreiraju baletom.