Stećci upisani na Popis svjetske baštine UNESCO-a

Na 40. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, koje se održava od 10. do 20. srpnja 2016. u Istanbulu u Turskoj, 15. srpnja 2016. Republika Hrvatska, zajedno s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, upisala je multinacionalnu nominaciju pod nazivom 'Stećci – srednjovjekovna groblja s nadgrobnim spomenicima' na Popis svjetske baštine UNESCO-a. 
 
Inicijativu za upis stećaka na Popis svjetske baštine UNESCO-a pokrenula je krajem 2009. Bosna i Hercegovina, a prihvatili su je Hrvatska, Srbija i Crna Gora. Odlukom UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, na zasjedanju u Istanbulu na Popis svjetske baštine upisano je 28 grobalja sa stećcima, od kojih je 20 iz Bosne i Hercegovine, po tri iz Srbije i Crne Gore te dva iz Hrvatske (lokalitet Cista Velika – Velika i Mala Crljivica te lokalitet Dubravka – Sv. Barbara).

Stećci su srednjovjekovni monolitni kameni spomenici, koji su zastupljeni na gotovo cijelom području današnje Bosne i Hercegovine te dijelovima Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Nastaju u drugoj polovini 12. st., a intenzivno se klešu i ukrašavaju u 14. i 15. st. U 16. st. izrada stećaka postupno nestaje. Pretpostavlja se da je danas sačuvano 70.000 stećaka, na oko 3300 lokaliteta.

U Hrvatskoj je poznato više od 400 lokaliteta sa stećcima, i to u južnim dijelovima zemlje, ponajviše u zaleđu dalmatinske obale, a negdje i na samoj obali, od Konavala do sjeverne Dalmacije, te u južnom i središnjem dijelu Like.