U Medulinu otvoren prvi obnovljeni mlin na vjetar na Jadranu

Prvi obnovljeni mlin na vjetar na Jadranu svečano je otvoren u petak navečer na medulinskoj rivi, a svečanost je imala  i simboličnu, humanitarnu notu jer je posvećena i prikupljanju dobrovoljnih priloga za pomoć obnovi vukovarskog vodotornja, simbola Grada Vukovara.

Time i općina Medulin, kako je istaknuo načelnik Goran Buić, u proslavi u povodu dovršetka obnove mlina, simbola Medulina, šalje pozitivnu poruku i uključuje se u akciju koja je u tijeku u cijeloj Republici Hrvatskoj. Medulinska vjetrenjača izgrađena je 1878. godine, a od svih poznatih i kroz povijest izgrađenih mlinova na vjetar na Jadranu, medulinski je mlin jedini obnovljen, jedini s rekonstruiranim mehanizmom mlina i vjetrenjače koji omogućavaju njegovu izvornu funkciju, mljevenje žita, a to je ono što ga čini jedinstvenim i vrijednim posjeta, istaknuo je prilikom otvaranja načelnik Goran Buić.

Rečeno je i kako će mlin u kojem će se, kako je rekao 'okupljati mještani kao i turisti te gledati kako se po starinski melje žito', biti brand Medulina i njegov turistički 'highlight'. Pokraj mlina u Medulinu je otvorena izložba te predstavljena publikacija posvećena povijesti medulinskih vjetrenjača, povjesničara Andreja Badera. Za najmlađe, ali i druge zainteresirane, priređene su tematske kreativne radionice, dok su učenici i polaznici medulinskih vrtića izložili likovne radove.