Nadomak ostvarenju snova

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Splitu ima tek dvoje Roma. Njima se prošle godine pridružila Melanija Mešić koja je u dalmatinsku prijestolnicu došla iz Zagreba. Upisala je Ekonomski fakultet rušeći tako predrasude o neobrazovanovoj nacionalnoj manjini. Kako izgleda njezin život u Splitu, ispričala je ekipi Dobrog jutra.

Melanija Mešić 20-ogodišnja je studentica Ekonomije na Splitskom sveučilištu koja se naizgled ne razlikuje od svojih vršnjaka. Ipak, ona je jedna od tridesetak pripadnika romske nacionalne manjine koji znanja svog budućeg zanimanja usvajaju na jednom od hrvatskih fakulteta. U početku sam bila skeptična kako će me ljudi prihvatiti, a na kraju je ispalo super. Zadovoljna sam. Dogodio se samo jedan manji incident. Kad sam profesorima i kolegama rekla da sam Romkinja neki nisu povjerovali. Mislili su da sam latinoameričke krvi,  kaže Melanija.

Još od ranog djetinjstva znala je da će obrazovanju posvetiti veliki dio svog života. Pisala bi, šarala, glumila da sam tajnica. Nisam znala koja je škola za to. Kad sam bila 7, 8 razred jedna me tajnica u Tuzli uputila na ekonomsku školu i tako sam upisala ekonomsku,  prisjeća se. Od osamnaeste je godine živjela u Zagrebu, a dolaskom u grad pod Marjanom i upisom na fakultet ostvarila jedan od snova. Želja joj je da se broj diplomiranih Roma u Hrvatskoj poveća, a možda ih upravo ona svojom pričom potakne na taj tako mali, a velik korak. Malo mi je žao jer nas je tako malo. Voljela bih da nisam jedina i da se možemo pohvaliti većom brojkom.

Zbog toga što je Romkinja, susretala se s mnogim predrasudama, no to ju je, kaže, samo još više ojačalo. Njezina prijateljica Kristina Jukić Bionda velika joj je potpora u svemu. Zajedno uče, smiju se, odlaze na kupanje... To što je Melanija druge nacionalnosti nikad joj nije smetalo. Melanija je zabavna, s njom nikad nije dosadno. Super je prijateljica i cimerica. Pomoći će kad god zatreba, kaže za svoju prijateljicu Kristina. U Split se Melanija zaljubila na prvi pogled, a Dioklecijanov grad toliko joj se svidio da ovdje namjerava i ostati. Baš sam rekla roditeljima da se nemam namjeru vratiti u Zagreb. Ovdje mi je i bolje i opuštenije. Sunce je, more...

Uz takvu je atmosferu i put do željene diplome, vjerujemo, puno jednostavniji.