Više blata i sunca ljeti - manje tableta zimi

Među darovima prirode kojima ninsko područje obiluje, jedan od najvrjednijih zasigurno je ljekovito blato koje se nalazi u blizini znamenite Kraljičine plaže. Više od pola stoljeća pod liječničkim nadzorom ondje se provodi terapija peloidom. 

Najdulja pješčana plaža u Hrvatskoj u ljetnim mjesecima postaje klinika na otvorenom. Dario Brkić ovdje je prvi put. Dva put sam operiran, evo sad sam iskoristio priliku da i ovo probam, rekao je Darko.

Oko tristo pacijenata ovoga će ljeta u ninskoj laguni provjeriti djelotvornost ljekovitoga blata. Mnogi od njih u to su se već uvjerili.

Imam problema s kralješnicom s vratnim dijelom i već pet godina dolazim ovdje. Bolovi su puno manji i u ostatku godine manja je potreba za fizikalnim terapijama, ističe Nataša Šimić. Lani sam u Zagrebu operiran, stavili su mi neku pločicu i kažu, zalijepilo se, dobro je, ali sad to treba vratiti u kondiciju, objašnjava Dragan Novaković. Ima tri godine da sam redovna i mislim da ću stalno ići jer jako je dobro, priča Jelka Ćustić.

Peloid, kojega ovdje ima u izobilju, sastoji se od humusa i minerala nastalih od biljaka kroz višestoljetni prirodni proces. Terapija traje dvadestak dana. Podrazumijeva mazanje ljekovitim blatom, sunčanje, plivanje u toplome moru i tjelovježbu.

Najčešći su problemi lokomotornog aparata, mišićno koštanih oboljenja, imamo nešto malo i kožnih oboljenja, psorijaze. Ajmo reći, mineraliziramo hrskavicu, mineraliziramo malo mišiće i kosti i naše tegobe koje imamo su zaista lakše, objašnjava Silvana Mumelaš, fizioterapeutkinja OB Zadar.

Blato je jako dobro i u kozmetičke svrhe. Zateže kožu, pegla bore, a smanjuje i celulit. Njime se nekad liječila i neplodnost. Nekad su postojali boksovi, muški i ženski gdje se liječio sterilitet. Uglavnom su dolazile žene koje nisu mogle ostati trudne, one su se u tom boksu sunčale, mazale blatom i bilo je učinaka, prisjeća se medicinska sestra Mileva Mudražija.

Više od petnaest tisuća ljudi od 1965, otkad se provodi organizirana rehabilitacija ovdje je olakšalo svoje tegobe. Slovenac Oton Derling je sve o peloidu saznao preko interneta. Jednu godinu me bolilo koljeno. Onda sam išao šest puta s biciklom od Zadra do Nina i mazao se blatom. Od prošle godine do sada do ovog ljeta koljeno me više ne boli, a sad sam došao preventivno, priča Oton.

Blagotvornu učinkovitost ninskoga blata prepoznali su još stari Rimljani. Nama je darovano u naslijeđe i samo treba slijediti onu narodnu koja kaže više blata i sunca ljeti - manje tableta zimi.