U Šarengradu otkriveno avarsko groblje iz 8. stoljeća

U Šarengradu nedaleko Iloka, u arheološkim istraživanjima koja provodi Institut za arheologiju iz Zagreba u suradnji s Muzejom grada Iloka i Gradskim muzejom Vinkovci, otkriveno je avarsko groblje iz 8. stoljeća, potvrdio je voditelj iskapanja Marko Dizdar iz Instituta za arheologiju.

Iskopavanja se obavljaju na zemljištu šarengradske obitelji Osudski i do sada je pronađeno tridesetak kosturnih grobova s brojnim prilozima i bogatom popudbinom, pri čemu se posebno izdvajaju iznimni nalazi predmeta ženskoga nakita (naušnice, ogrlice, prstenje) te raznovrsno ukrašene keramičke posude, kazao je Marko Dizdar.

Posebno su važni nalazi životinjskih kostiju u grobovima kao dijelu popudbine koje svjedoče o postojanju složenoga pogrebnog rituala. Radi se o najvećem do sada istraženom avarskome groblju na redove na prostoru hrvatskoga Podunavlja koje će, nakon provedbe interdisciplinarnih analiza, omogućiti bolje poznavanje razdoblja hrvatskoga ranog srednjeg vijeka, posebno materijalne ostavštine Avara, rekao je.

Ovo je, ističe, vrlo važno otkriće budući da je riječ o najvećem do sada istraživanom avarskom groblju na području hrvatskog Podunavlja. Do sada su avarska groblja naime pronađena i istraživana na području Nuštra, Starih Jankovaca i Privlake na vinkovačkom području. Istraživanje u Šarengradu počelo je u lipnju i potrajat će do početka kolovoza.