Čak 1500 sudionika na 50. međunarodnoj smotri folklora

Na 50. međunarodnoj smotri folklora koja se od 20. do 24. srpnja održava u Zagrebu nastupa 1500 sudionika iz Hrvatske i desetak zemalja.

Tijekom petodnevne manifestacije održat će se oko 25 scenskih priredbi, radionica, susreta s izvođačima, koncerata i jedna izložba. Nastupit će folklorna društva i pojedinci koji predstavljaju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvata iz susjednih zemalja i iseljeništva te desetak ansambala koji će predstaviti baštinu drugih naroda i kultura.

Stručna i umjetnička ravnateljica smotre Zorica Vitez kazala je da je jubilarna smotra svojevrsna retrospektiva 50 godina rada te da su organizatori pozvali one koji su najviše doprinijeli smotri i koji najbolje predstavljaju raznolikost njezinih sadržaja. Smotra počinje 20. srpnja na Trgu bana Jelačića nastupom sudionika iz Hrvatske, Italije, Egipta, Kanade, Indonezije i Irske te večernjim koncertom etnoglazbe Ethno koji će održati sudionici međunarodnog kampa u Grožnjanu.

Svečana priredba 50. Međunarodne smotre folklora održava se u subotu u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, gdje nastupaju sudionici iz Hrvatske, BiH, Austrije, Srbije, Bugarske, Italije, Egipta i Španjolske. Na Smotri će se održati još dva koncerta - koncert crkvenog pučkog pjevačkog zbora župe Gospe od zdravlja iz Podstrane i koncert tradicijske glazbe Azerbajdžana: Pjesnici ljubavi: Ašuzi iz Şirvana te šest plesnih radionica.