I mobilnim telefonima protiv ambrozije

Uz brezu i grinje, pelud ambrozije najjači je alergen. Naime, dovoljno je tridesetak zrnaca po kubičnome metru pa da se izazove alergijska reakcija.

Kihanje, kašalj, natečene oči. Kraj ljeta donosi dodatne probleme ljudima s alergijama - vrijeme je to cvjetanja ambrozije koja raste u gotovo svim dijelovima Hrvatske. Na ambroziju je alergičan svaki deseti stanovnik Hrvatske.  Samo u Zagrebu na ambroziju je alergično oko 250 tisuća ljudi.

Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora pokrenulo je javnozdravstvenu akciju 'Alergični na alergije'. Cilj akcije je sugrađanima koji pate od alergija olakšati probleme koji nastaju zbog izloženosti ambroziji. 

Stoga su izradili aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom 'Alergični' koja korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.
Korisnici pametnih telefona na Android i iOS platformama aplikaciju mogu besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno - dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu.

Sve fotografije lokacija zaraslih ambrozijom bit će vidljive u aplikaciji, ali i na interaktivnoj karti Hrvatske objavljenoj na službenoj web stranici akcije.

Kako se što lakše i bezbolnije provući kroz oblake peludi otkrivaju gošće emisije Hrvatska uživo prof. dr.sc. Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju i dr. Ivana Hrga, voditeljica Odjela za životni i radni okoliš Službe za zaštitu zdravlja i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar: