Staklo i žica su hobi i posao Antonije Gospić

Raditi ono što volite ili voljeti ono što radite, svejedno je dok god je tako. Zadarska umjetnica Antonija Gospić uspjela je baš to. Privatno izrađuje nakit, a poslovno je angažirana na izradi suvenira, koji uključuju i nakit, u zadarskom Muzeju antičkog stakla.

Odmalena Antonija Gospić slobodno vrijeme provodi pretvarajući raznorazne materijale u lijepe komade nakita. Prije jedno 20. godina počela sam s glinom, fimom, drvom... isprobala sam sve materijale, stvarno nema što nisam radila od nakita u bilo kojem materijalu koji mi je došao pod ruku, priča Antonija.

Danas najviše radi sa žicom i staklom od kojeg stvara zaista čudesne oblike i forme. Svoj je umjetnički nakit izlagala i na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. A dobila je i jedno vrijedno priznanje - 2012. je dobila plavi cvijet od Hrvatske turističke zajednice za najbolji suvenir primorske Hrvatske.

Posebno je na to ponosna jer je prepoznat njezin ručni rad.  Sve što radi unikatno je, samo ponekad napravi male, ali također unikatne serije.

Ljubav prema staklu odvela ju je i do posla iz snova. Kada završi s kreacijama u kućnoj manufakturi nastavlja ih stvarati i na poslu. U Muzeju antičkog stakla radim od 2010. I ovdje je moj posao da prezentiram posjetiteljima izradu staklenih premeta i da izrađujem suvenire koji se mogu kupiti u našoj suvenirinici, objašnjava Antonija.

Iako su glavni suveniri u Muzeju replike antičkoga stakla koje uglavnom izrađuju Antonijini kolege i ona je našla svoje mjesto u srcima posjetitelja sa svojim unikatnim nakitom i predmetima izrađenim tehnikom fuzije.

Mnogi su iz ovog muzeja izašli sa suvenirom koji je Antonijinih ruku djelo. A ona odavde izlazi da bi nastavila živjeti i raditi u svom svijetu umjetnosti.