Nova staza u Parku prirode Učka

Ovih dana otvorena je nova staza u Parku prirode Učka. Land art staza Stražica- Sapaćica djelo je umjetnika Borisa Pecigoša. Kružna staza duga je oko 7 km, a pogodna je za obitelji s djecom te starije osobe. Staza je puna umjetničkih instalacija.  

Projekt Land Art Parka na Učki

Ova kružna staza predstavlja spoj umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njezinih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice. Staza nije zahtjevna pa je prikladna i za roditelje s djecom, starije osobe te druge posjetitelje željne ugodne i lagane šetnje prirodom. Vodeća misao staze jest razvijanje svijesti o važnosti povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Dok šećete, udahnite mirise šume, osluhnite njezine zvukove, opipajte vlažnu zemlju pod prstima, osjetite moćnu energiju prirode oko sebe. Ne zaboravite na stazi potražiti radove land arta koji će vas potaknuti na promišljanje i meditaciju. Zastanite u tišini, osjetite prirodu i povežite se s njom dok promatrate umjetničko djelo.

Autor staze, Boris Pecigoš diplomirao je slikarstvo u ljubljanskoj školi za umjetnost Arthouse – College of Visual Arts. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. U umjetničkom stvaralaštvu nadahnjuju ga moćna i prekrasna priroda, nježna i meditativna glazba, duboka i emotivna poezija te mistična i zen-duhovnost. Osnivač je i voditelj udruge Atelier Hayat, koja djeluje na trima međusobno isprepletenima područjima – umjetnosti, prirodoljublju i osobnom razvoju.

Duljina staze je 6,5 km, a predviđeno vrijeme obilaska je 3 sata. Staza je uređena uz pomoć donacije Zaklade Adris koja je prepoznala kvalitetu i važnost ovog projekta. Uređenje Land art staze Stražica – Sapaćica uvelike će doprinijeti razvitku svijesti posjetitelja o važnosti očuvanja prirode te obogatiti ponudu Parka prirode Učka.

O stazi i projektu za Dobro jutro govorili su Egon Vasilić, ravnatelj JU Učka i sam autor Boris Pecigoš: