17. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Danas počinje 17. festival plesa i neverbalnog kazališta u čarobnom Svetvinčentu. Festival otvara danska predstava The WOMANhouse u kaštelu Grimani u 21.30, nakon čega slijedi Point of You mađarsko-portugalskog dvojca na gradskome trgu od 22.30.

Gostovanja ovih predstava realizirana su u sklopu suradnje s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja predstavlja nove, talentirane koreografe u Europi.

Sutra program počinje u 21.15 predstavom NIKÉ nizozemske kompanije DudaPaiva. Nakon ovog poetičnog dueta između lutke i izvođača program se nastavlja u kaštelu Grimani od 21.30 kada će se predstaviti Zagrebački plesni ansambl s predstavom Spone u koreografiji Katalonca Roberta Olivana. Subotnju večer zatvara Petra Hrašćanec svojom Anatomijom mačke.

U nedjelju u kaštel Grimani dolaze slavni Španjolci, dobitnici srebrnog Lava na Venecijanskom bijenalu 2015. - Agrupación Señor Serrano sa svojom multimedijskom predstavom A house in Asia.

Prije programa u kaštelu u Mediteranskom plesnom centru u 19.00 bit će predstavljen program Kreativna Europa - Kultura,  nakon čega na trgu slijedi projekcija filma Trip autorica Ive Korenčić i Andreje Široki. Za kraj trećeg dana Edvin Liverić izvest će svoju sjenovitu predstavu Gala u kojoj se na duhovit način oprašta od nikad zaista ostvarene karijere plesača.

Festivalski program posljednjeg dana u 21.00 donosi rekonstrukciju predstave Sale Ksenije Zec u izvedbi studenata Akademije dramske umjetnosti. U kaštelu Grimani u 21.45 svoj rad predstavlja još jedna španjolska zvijezda - Lali Ayguade, poznata plesačica i nekadašnja članica kompanije Akrama Khana, sa svojim novim koreografskim ostvarenjem - Kokoro u kojem istražuje različitost, slabosti, ljubavi, smisao života i postojanja.

Za sam završetak festivala ponovno predstava iz selekcije Aerowaves platforme 20 najboljih radova za 2016., hrvatska umjetnica s berlinskom adresom Jasna L. Vinovrški izvest će svoj solo Staying alive.

Intenzivan radionički program edukacije za profesionalne plesače u Mediteranskom plesnom centru počinje danas i traje 3 dana. Ovogodišnji voditelji su pedagozi Lucy Marinkovich s Novog Zelanda i Francisco Córdova Azuela iz Meksika.