Dalmatinski pršut, jedna od najstarijih i najcjenjenijih gastro ikona

Prije deset godina osnovana je udruga Dalmatinski pršut. Iza njezinih članova je mukotrpan rad, koji je urodio plodom, a kruna svega bilo je EU-ovo priznanje o zaštiti zemljopisnog podrijetla. 

Nezamisliv je bilo koji stol u Dalmaciji bez pršuta, najpoznatije, a i jedne od najstarijih dalmatinskih gastro ikona koja je odavno prepoznata na domaćem, ali i na tržištu izvan naših granica. Prije deset godina proizvodnja pršuta u Dalmaciji bila je oko 50 tisuća komada. No, zahvaljujući i udruzi i zaštiti podrijetla, to se učetverostručilo.  

Kroz ovih deset godina radili smo na izradi i specifikaciji te zaštiti na nacionalnoj i EU razini, tako da danas možemo reći da imamo proizvodnju koja je između 200 i 250 tisuća komada dalmatinskog pršuta, kaže tajnik Udruge Dalmatinski pršut Ante Madir.

No, kako se svašta prodavalo pod imenom dalmatinski pršut, EU zaštita će umnogome pomoći da krivotvorine s vremenom nestanu s tržišta, jer standardizacija proizvodnje kupcima mora biti jamstvo zaštićene kvalitete.

Puno je još posla pred Udrugom, a za početak je potrošače važno upoznati sa značenjem dalmatinskog pršuta za tradiciju, gospodarstvo, gastronomiju i turizam Dalmacije.