Možemo li se zaštititi od provala?

Ljeto je u punome jeku, grad se polako prazni, odlazimo na more, a naši stanovi ostaju prazni. Kako se zaštiti od provale ekipa Dobrog jutra pitala je prvo građane:
U emisiji je i gostovao voditelje Službe prevencije Velimir Tišma, struc. spec. krim. te dao neke korisne savjete. Iako je Hrvatska u odnosu na ostale zemlje Europske unije sigurna zemalja, provale se itekako događaju. Da bi tako ostalo, ili bilo još i bolje, policija radi i na preventivi. Tako je policija za građane i njihovu što bolju zaštitu izdala letak i brošuru sa savjetima za siguran dom.
Prvo što trebate je biti svjesni da je i vaš stan zanimljiv provalnicima. Provale se ne događaju drugima. Najčešće se događaju danju jer provalnici prate kretanje stanara. Većina provalnika takozvani su situacijski provalnici, što znači da se, u pravilu, za provalu ne pripremaju planski, već intuitivno. U takvim okolnostima sigurnosna tehnika ima zadatak provalnicima produljiti 'vrijeme rada', otežati im provalu. Što je dulje vrijeme njihova pokušaja da provale, to je veća vjerojatnost da će biti ometeni ili otkriveni.

Razvijajte dobrosusjedske odnose, upoznajte svoje susjede. Razmijenite s njima telefonske brojeve, održavajte razumnu toleranciju, jer dobrosusjedski odnosi pridonose zaštiti. Kada krećete na duži put zamolite susjede da isprazne poštu iz vašega poštanskog sandučića kako se ne bi stekao dojam da je stan prazan. Ako stanujete u zgradi zajedno sa sustanarima vodite brigu o sigurnosti ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na vratima i prozorima. Redovito zaključavajte ulazna i stražnja vrata. Elektronska zaštita signalizira ulazak u stan, ali i odvraća potencijalnog provalnika.

Popišite vrijedne predmete. Kod tehničkih predmeta (računalo, mobitel, bicikl i sl.) zapišite njihove serijske brojeve. Ako imate potrebi i prilike ugradite kućni sef za vrjednije stvari koje držite u kući (primjerice gotovina, nakit i slično). I ne zaboravite obratiti pozornost na sumnjive osobe. Ne ustručavajte se iznenaditi ih upitom: 'Trebate li pomoć? Ili 'Jeste li vi iz stana…?', razgovor će ih gotovo sigurno odvratiti od sumnjive nakane. Ako se takve osobe vama obrate, ne budite lakomisleni, već pokažite određenu dozu sumnjičavosti te pokušajte upamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i slično.


Ako vam se unatoč svim poduzetim mjerama provala ipak dogodi obvezno nazovite policiju na 192, po mjestu događaja krećite se samo ako je to nužno, a do dolaska policije, ne dirajte ništa jer svojom aktivnošću možete uništiti tragove.


Na kraju ne zaboravite da i provalnici 'ljetuju', pa je dodatan oprez potreban i na ljetovanju. Vrijedne stvari pohranite u hotelski sef ili, ako ste u privatnom smještaju, ne držite ih 'na dohvat ruke', a na plažu nosite smo ono što vam je uistinu na plaži i potrebno. U tom slučaju sigurno ćete se moći opustiti i uživati u svom zasluženom godišnjem odmoru.