Zgrada Zračne luke Rijeka oplemenjena glazbom

U zgradi riječke Zračne luke na Krku ovih dana predstavljen je jedinstveni projekt zvučnog oplemenjivanja prostora glazbom skladanom upravo za tu namjenu, a temeljenu na tradicijskoj glazbi toga kraja.

Međunarodni natječaj za akustički dizajn prostora zgrade Zračne luke Rijeka raspisan je u rujnu prošle godine, a prijavila su se 32 autora, među njima mnogo inozemnih, zahvaljujući Unicult programu Sveučilišta u Rijeci i Music Tech Festu iz Londona. Prvu nagradu osvojio je Aleksandar Valenčić s radom 'Zvučni atlas zavičaja'. Riječ je o šestosatnoj kompoziciji koja sadrži prirodne zvukove uklopljene u glazbenu podlogu. Podijeljena je na tri cjeline - Gorski kotar, Primorje sa zaleđem te kvarnerske otoke.

Drugonagrađeni rad Hkana Lidboa iz Švedske, izrađen je u suradnji s britanskim duom Coldcut i škotskim autorom Jackom Jamesom. Riječ je o instalaciji u kojoj pojedine interaktivne zvučne jedinice reagiraju na prolazak putnika, stvarajući zajedno skladan zvuk. Trećenagrađeni rad britanskog glazbenika Scannera, inspiriran bogatstvom vode može se slušati u prostoru prije odlaska putnika na ukracaju u zrakoplove.

Zvučna kulisa nadopuna je projekta 'Muzejski terminal' u kojem, na inicijativu Primorsko-goranske županije, sudjeluju muzeji s područja cijele županije. Izloženo je 25 grafika, slika, skulptura i instalacija, dio izložaba iz muzejskih fundusa te izložba o baštini otoka Krka. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je kako je to dobar način da se gostima već pri prvom susretu predstavi bogatstvo kulturne, povijesne i prirodne baštine toga kraja.

Direktor Zračne luke Tomislav Palalić rekao je kako je ovo još jedan korak dalje u suradnji s muzejima. Naveo je da su reakcije i dojmovi putnika izuzetno pozitivni. Krajnji cilj projekta da se putnici osjećaju ugodnije je postignut. Primjetno je da su putnici zadovoljniji i obraćaju više pažnje na relaksirajuće detalje muzejskog postava, kazao je.