Završnica Festivala dalmatinskih klapa, Omiš 2016.

Večeras i sutra ne smijete propustiti Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Za one koje ne mogu uživati uživo osigurali smo mjesto u prvom redu ispred malih ekrana.

Već 50 godina najljepše klapske pjesme odjekuju Omišem. Festival dalmatinskih klapa pokrenula je skupina entuzijasta 1967. godine kako bi očuvali bogato glazbeno naslijeđe od zaborava, a tada nisu ni slutili da će festival postati toliko poznat. Zahvaljujući ovom Festivalu, grad Omiš postao je sinonim za klapsku pjesmu. Tijekom svih ovih godina na omiškoj pozornici nastupilo je više od 500 klapa.

Ovogodišnje jubilarno izdanje počelo je još 4. lipnja, a nakon triju izbornih večeri, završnica festivala održava se večeras i sutra. Interes je ove godine bio posebno velik, a u finalu bilo je mjesta samo za 10 ženskih i 12 muških klapa.

Snimku ženskog finala klapske pjesme pogledajte večeras u 23 sata na Prvom programu HTV-a, a sutra na istom programu pratite prijenos finala muških klapa od 21 sat. Program 25 godina vodi i uređuje Branko Uvodić, a na pozornici će mu se pridružiti i Edita Lučić.

U uvijek prepunom gledalištu na omiškoj pjaci, Trgu sv. Mihovila, ili pak pred malim ekranima, klupska pjesma oduševljava. 'Klapa je krug, a sjedište mu je u Omišu', napisao je jednom Jakša Fiamengo.