Darda: Izgradnja tematskog parka Sulejmana Veličanstvenog

Sredinom 16. stoljeća od Osijeka do Darde izgrađen je Sulejmanov most. Drveni most dugačak 8 kilometara smatrali su tada svjetskim čudom. Izgradio ga je osmanski sultan Sulejman Prvi Veličanstveni za potrebe vojnog pohoda na Beč. Turska vlada financirat će u Dardi, na mjestu gdje su pronađeni ostaci mosta, tematski park. 

Ostaci mosta pronađeni su u Dardi 2009. godine, a proteklih godinu dana zadarski podvodni arheolozi istraživali su ovaj lokalitet. Otkriveni su ostaci stupova i noseće konstrukcije za koje je datiranjem utvrđeno da pripadaju Sulejmanovom mostu, odnosno građi iz tog perioda.

U Dardu su stigli predstavnici Turske razvojne agencije zajedno s njemačkim stručnjacima obavljaju geofizička istraživanja pod nadzorom hrvatskih arheologa. Turska vlada financirat će izgradnju tematskoga parka na jezeru Đola. Plan je da u Dardi, na mjestu gdje je most nekada završavao, turska vlada sagradi tematski park Sulejmana Veličanstvenog, koji bi uz izložene povijesne eksponate imao i edukativnu turističku rutu.

Početak 6 metara širokog mosta bio je na obali Drave kod osječke Tvrđe. Vodio je do Darde, malog baranjskog mjesta koje će dobiti jedinstvenu turističku atrakciju.

Istraživanja će završiti potkraj godine, a onda počinje izgradnja tematskog parka iz Sulejmanova vremena. Želja je lokalnih vlasti obnoviti obližnji dvorac Esterhazy. U njegovu podnožju završavao je most koji su zvali Sultanovo čudo.