Sanjate li o životu u dvorcu, evo prilike

U Črešnjevu nedaleko od Varaždina prodaje se dvorac Šaulovec. Posjed koji je stoljećima pripadao staroj hrvatskoj plemićkoj obitelji Kiš potkraj jeseni naći će se na javnoj dražbi, u sklopu stečajnog postupka propale tvrtke Varaždinka

Raskošan vlastelinski dvorac s kraja 19. i početka 20. stoljeća, s perivojem i vinogradom; sav namještaj - uglavnom autentičan, vrijedne slike, pa i pokoji kuriozitet poput klavira Josipa Broza Tita -  sve to za 4,4 milijuna kuna. No početna će cijena sigurno narasti, možda čak i dvostruko, uvjeren je stečajni upravitelj.

Pa ne prodaje se baš svaki dan dvorac, i to ovakve povijesti. Još se u 13. stoljeću kao vlasnici spominju plemići Kiš, no posljednji je vlasnik bio nedavno preminuli poduzetnik Ivan Hudoletnjak, odnosno njegova, danas propala, tvrtka Varaždinka.

Za zaštićeno kulturno dobro planove ima i općina Beretinec, na čijem se području posjed nalazi. Žele da dvorac bude izdvojen, tj. da se dogodi izvlaštenje je, tvrde, zakonska osnova za to postoji. Ne žele da dvorac ponovno kupi privatna osoba te da on i dalje ostane zatvoren za javnost.

Pomoć traže od Ministarstva kulture, zasad bez odgovora, a obratit će se, kažu, i vladi kad je budemo imali. Sudbina dvorca znat će se do kraja godine, a dotad, kao i dosad, njegova vrata ostaju zatvorena.