Drvene kuće Kučilovina

U Kučilovini, rubnom zagrebačkom području na prigorskim brežuljcima iznad Sesveta, možete doživjeti život na starinski način. Stanovnici žele sačuvati tradiciju i obnovili su mnoge kuće kako bi bile kao nekad, možda malo modernije, ali svakako u drvenom prigorskom stilu.

Kučilovina, selo na kraju Zagreba sa strmim uličicama i starim kućama sve je zanimljivije kao vikend odredište, a i za stanovanje. Obnavljaju se stare drvene prigorske kuće. I Davor Vukmirić je obnovi jednu takvu. 200 godina stara, sva od kamena i hrastovine, ostala je otprilike kakva je i bila, samo su nadograđene dvije sobe na katu. Oblikovali su i voćnjak na strmoj okućnici.

A nije Davorova kuća jdina, još je jedanaest starih kuća u posljednje vrijeme obnovljeno, a marljivi Kučilovčani žele obnoviti još devetnaest kuća kako se ne bi srušile, već da posvjedoče o tradiciji, za pohvalu prigorskom kraju i gradu Zagrebu, kažu. Svaka je padina bila mali zaselak. U Malim Pukšecima, su stanovali Pukšeci, a to je prezime jedno od tri kučilovačka prezimena. Gospodin Valent zbog nostalgije i ljubavi prema rodnom kraju kupio je drutnu kuću preko puta njegove da bi i nju obnovio. Kupio ju je od Kučilovčanke koja se odselila u Australiju i uređuje je. A u jednoj hrastovoj kući stanuju uspomene na velikog kantautora – Ivicu Percla.

U Kučilovini je prije 2. svjetskog rata živjelo oko 640 mještana, danas je ovdje oko 240 ljudi. Zašto se ne bi vratili oni koji žele mir nadomak velegrada i divno društvo ljudi koji prihvaćaju sve ljude u svoj kraj?