'Ugasimo neodgovornost!'

Tradicionalnoj ljetnoj kampanji 'Obitelj na more, a pas na ulicu?', kojoj je cilj spašavanje i udomljavanje napuštenih životinja, ove godine uz udrugu Prijatelji životinja pridružila se i Hrvatska vatrogasna zajednica.

Ne napuštaj! Udomi! Ne kupuj! Imperativi su u kampanji spašavanja pasa u koju su se pod sloganom 'Ugasimo neodgovornost!' ovo ljeto udružili  Prijatelji životinja i Hrvatska vatrogasna zajednica. Odlazeći na ljetovanje, mnogi neodgovorni vlasnici svoje ljubimce ostave na ulici. Napuštanje životinja je nedopustivo. Mi smatramo da su kazne i premale i da bi to trebala biti i kaznena odgovornost, jer svatko tko napusti životinju svjesno je izlaže gladi i žeđi, udarcima automobila…, ističe Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. Oni 'sretniji' završe u skloništima za životinje, no i to je problem misle Prijatelji, jer od 20-ak skloništa u Hrvatskoj smo ih je šest tzv. 'no kill', u kojima je zabranjeno ubiti psa. U ostalim skloništima u Hrvatskoj stotine je životinja usmrćeno, pa u Udruzi smatraju da je odredba u zakonu koja dozvoljava skloništima da nakon 60 dana ubiju zdravu životinju potpuno neprihvatljiva.

Bliskost, nježnost, zaštita i rad sa životinjama vatrogascima u Prvoj postaji grada Zagreba sasvim je prirodna stvar. Međusobni dogovor s azilom za životinje Dumovec, kaže Marko Adamčić, voditelj vatrogasnog odjeljenja, osigurava volonterima tehničku podršku vatrogasaca kod spašavanja životinja iz različitih situacija. U manjim gradovima veću životinja zapravo i spašavaju samo vatrogasci. 
Dva štićenika Dumovca, Lučo i Gručo glavni su akteri ovogodišnje kampanje udomljavanje pasa, a zahvaljujući i tome broje dane do odlaska u novi dom. U Dumovcu je još 150 pasa koji čekaju na istu radost. Ako razmišljate o nabavci psa, svratite prvo u najbliži azil i možda tamo nađete svog novog najboljeg prijatelja.  
Tena Šnajder, voditeljica mreže za zaštitu životinja Prijatelji životinja, radi u kampanji spašavanja životinja. Sama je udomila 2 psa i jednu mačku, a nedavno je postala i majka. Pa smo je pitali kako se svi slažu u istom kućanstvu? Na veliko čudo oba psa su muška i funkcioniraju izvrsno. Mačka je u svom dijelu stana, pa ni s njom nema nekih velikih problema. Ako čovjek ima ljubavi, ako ima strpljenja, sve može dobro funkcionirati… A za dijete je dobro da odrasta uz životinje.

Ovoj kampanji spašavanja tih divnih i nevinih stvorenja pridružili su se mnogi volonteri, vatrogasci, članovi udruga za zaštitu životinja...