Na Ramskom jezeru pripremaju se i hrvatski veslači

Sve više turista iz Hrvatske u ljetnim danima posjećuje Ramu. Čist planinski zrak koji dolazi s obližnjih planina, ljepora Ramskog jezera i mnogobrojne kulturno - povijesne znamenitosti vezane za Franjevački samostan na Šćitu ili legendu o Divi Grabovčevoj čine ramski kraj privlačnim.

Ramsko jezero, bistra voda, plava pučina i mnoštvo otočića ili poluotočića daj jezeru jedinstven prizor. A nasred jezera dominira Franjevački samostan na Šćitu s crkvom posvećenoj, kako mještani kažu Ramskoj Gospi. Jezero privlači sve više ljudi, kampiranje uz bistru jezersku obalu sve je popularnije. U obližnjim naseljima niču apartmani, pa stanovnici budućno vide u turizamu.

Grade se i prometnice oko jezera koje povezuju obližnja naselja, ali i razuđenu obalu koju okružuju pitomi voćnjaci čine pristupačnijom. Ramsko jezero privuklo je i zaljubljenike u veslanje. Veslački klub Rama prvi je u Bosni i Hercegovini i zasad jedini. Ima sjajne uvjete za rad, čamce, vesla, ali i moderno opremljenu teretanu, zahvaljujući Fondu prekogranične suradnje s Vrlikom u Hrvatskoj. Ondje se redovito pripremaju hrvatski veslački reprezentativci, a dvostruki svjetski i europski prvak Damir Martin u Rami je obavio završne pripreme za nastup na Olimpijskim igrama u Riju. Damir ima već srebrenu medalju osvojenu u četvercu  na Olimpijskim igrama u Londonu prije četirti godine. Sad vesla sam. Nada se također medalji. Cijela Rama navijat će za njega.

U zadnjih godinu dana u obnovu infrastrukture u općinskom središtu u Prozoru uloženo je više od deset milijuna eura. Prozor je dobio novi izgled. Ulaganja se nastavljaju. Šetnju Ramskim krajem završavamo malo sjevernije, u Zahumu, na čistom planinskom zraku. U središtu sela je brončani kip Dive Grabovčeve, djevojke koja je u tursko doba žrtvovala vlastiti život za djevojačku čast i vjeru. Danas je uzor ramskim djevojkama. A iza nje je minijaturna zahumska kuća koja čuva uspomenu na davna vremena.