Objavljena najnovija mapa ljudskog mozga: Otkriveno još 97 regija

Najnovija mapa ljudskog mozga, nastala na temelju višestrukih skeniranja obavljenih na više od 400 osoba, korteks dijeli na 180 različitih dijelova, među kojima je 97 novootkrivenih, objavili su znanstvenici u stručnome časopisu Nature. 

Ljudski mozak sastoji se od 86 milijardi živčanih stanica, pri čemu je svaki neuron u prosijeku povezan i komunicira s još oko 1000 drugih. Prema neuroznanstvenom shvaćanju odnosa na relaciji mozak-ponašanje, naša sposobnost da se krećemo, govorimo, mislimo, osjećamo počiva na distinktivnim, ali i međusobno povezanim neuralnim mrežama i specifičnim matricama njihove aktivacije.

Vanjski dio mozga - cerebralni korteks (kora velikog mozga), tkivo je debljine oko 2,5 milimetra naborano u obliku jezgra oraha. Dubokim usjecima podijeljen je na šest jasno vidljivih dijelova, a po dužini na desnu i lijevu hemisferu. Već stoljećima znanstvenici rade na mapi mozga, no najnovije otkriće znanstvenika najdetaljniji je atlas ljudskog mozga s najznačajnijim rezultatima od projekta 'Connectome'. Projekt 'Connectome' izrađen je po ugledu na svojevremeno mapiranje ljudskog genoma, zamišljenog kao precizne mape interneuronskih spojeva u ljudskom mozgu.

Rezultat projekta 'Connectome' je mapa veza među regijama mozga na kojima počivaju naše ponašanje i mišljenje. Svaki od navedenih 180 dijelova, uključujući i 97 novih, opisan je do najsitnijih pojedinosti, a navedena je i njihova povezanost s podacima iz ranije stručne literature. Prednost projekta i otkrića je što su objavljeni online kako bi se svi znanstvenici njima mogli služiti.

Dr. Emma Robinson, suautorica znanstvenog rada objavljenog u Natureu s londonskog lmperial Collegea, kazala je da je otkriće kulminacija njihovih napora te da je riječ o ogromnom i zahtjevnom pothvatu s obzirom na to da su njezini suradnici ručno označavali regije u mozgu. Profesor Tim Behrens, neuroznanstvenik sa Sveučilišta Oxford smatra da će, osim što će najnovija mapa ljudskog mozga biti od velike koristi neuroznanstvenicima i neurokirurzima, ona izmijeniti način na koji smo dosad gledali na ljudski mozak.